- ۳۶ بازديد
- ۰ نظر
تا كنون نظري ثبت نشده است
روش هاي مرسوم آماده سازي بستر كشت براي قارچ صدفي عبارتند از:
۱. پاستوريزاسيون توسط بخار
۲. تيمار توسط آب داغ
۳. ضدعفوني توسط مواد شيميايي
۴. روش تخمير
در روش پاستوريزاسيون، كلشي كه از قبل خوب خيسانده شده است، در كيسه هاي پلاستيكي حمل آرد يا كيسه گوني كنفي يا روي سكويي مشبك در اتاق پاسنوريزاسيون قرار مي گيرد. توده كلش بايد دماي ۵۸ تا ۶۰ درجه سانتيگراد را به مدت ۴ تا ۶ ساعت ببيند. دماي اتاق پاستوريزاسيون توسط ديگ بخار يا وسيله ديگري تامين مي شود. بعد از پاستوريزاسيون بايد اجازه داد تا كلش به ۲۷ درجه سرد شود. اگر فيلتر هپا براي دميدن هواي تازه به كمپوست براي سرد كردن آن نداريد، اجازه دهيد كمپوست به خودي خود سرد شود. براي سرد كردن كلش از هواي آلوده استفاده نكنيد. پس از سرد شدن كلش به ۲۷ درجه سانتي گراد، كمپوست را با اسپاون قارچ صدفي تلقيح كنيد.
در استفاده از آب داغ، بعد از خرد كردن كلش به ۵ تا ۱۰ سانتي متر، آن را در داخل بشكه آب داغ (۶۵ تا ۷۰ درجه سانتي گراد) براي مدت يك ساعت و يا ۶۰ تا ۱۲۰ دقيقه در ۸۰ درجه سانتيگراد و يا ۳۰ تا ۴۵ دقيقه در ۸۵ درجه سانتي گراد، نگه داريد. بعد كلش را از بشكه آب داغ بيرون آورده و در محلي تميز تخليه كنيد تا آب اضافي آن خارج شود. پس از سرد شدن به ۲۷ درجه، كلش را با اسپاون قارچ صدفي تلقيح كنيد.
گونه هاي متعددي از تريكودرما، پنيسيليوم، آسپرجيلوس و قارچهاي ديگر رقباي واريته زراعي قارچ صدفي هستند. اگر كلش مورد استفاده آلوده به اين قارچها باشد، ميسليوم قارچ صدفي نمي تواند بستر كشت را به خوبي اشغال كند. نتيجه آن كاهش و يا فقدان عملكرد خواهد بود. با غوطهور نمودن كلش در محلول متشكل از كاربندازيم (۳۷.۵ppm) و فرمالدهيد (۵۰۰ppm) براي مدت ۱۶ تا ۱۸ ساعت، اغلب اين قارچهاي رقيب از بين مي روند. بعد از گذشت زمان تيمار، كلش بايد روي سطحي تميز تخليه شده تا آب اضافي آن خارج شود. با كاهش دما به ۲۷ درجه سانتيگراد، آن را مايه زني كنيد.
يكي ديگر از روشهاي آماده سازي بستر كشت قارچ صدفي، روش تخمير است. به اين صورت كه كلش را ابتدا تا جايي كه آب جذب مي كند، خيس نموده و مقداري آهك در حد ۲% به آن اضافه نماييد و اگر صلاح مي دانيد مقداري هم سبوس گندم و يا بلغور ذرت (در حد ۵%) به آن اضافه نماييد و بعد اجازه دهيد در دماي ۴۸ تا ۵۲ درجه سانتيگراد به مدت سه روز بماند. اگر سيستم اسپيگوت داريد از هوادهي فراموش نكنيد. يادتان باشد كه كه اگر به صورت متناوب هوادهي مي كنيد، فاصله بين دو هوادهي بيش از بيست دقيقه نشود. اگر سيستم اسپيگوت نداريد، حتما روزي يك بار كمپوست را هم بزنيد. اگرچه تخمير بي هوازي هم براي كمپوست قارچ دكمه اي مشكلي ايجاد نمي كند و ميسليوم اين قارچ از جسد باكتريها هم استفاده مي كند. سپس كمپوست را به مدت ۸ تا ۱۲ ساعت در دماي ۵۸ تا ۶۰ درجه پاستوريزه كنيد. پس از آن اجازه دهيد كمپوست به ۲۵ درجه سرد شود تا آماده مايه زني گردد. براي سرد كردن كمپوست، اگر فيلتر هوا داريد، از هوايي استفاده كنيد كه از اين فيلتر عبور مي كند. در غير اينصورت اجازه دهيد كمپوست خودش به خودي خود سرد شود. هواي آلوده بيرون را به آن وارد نكنيد.
ميزان مايه زني در قارچ صدفي، به مقدار ۵% وزن تر كمپوست، توصيه مي شود. يعني به ازاي هر كيسه ۱۰ كيلويي بستر، نيم كيلو گرم بذر مايه زني كنيد. يادآوري مي كنم كه ميزان بذر در قارچ دكمه اي ۰.۵%مي باشد. به عبارت ديگر ميزان بذر براي مايه زني قارچ صدفي ۱۰ برابر ميزان بذر قارچ دكمه اي است.
ميزان رشد ميسليوم قارچ صدفي حدود دو برابر ميزان رشد ميسليوم قارچ دكمه اي است. بطوريكه كيسه اسپاون بذر دكمه اي ۱۵ تا ۱۶ روزه از ميسليوم پر مي شود ولي كيسه اسپاون قارچ صدفي ۸ تا ۱۰ روزه پر و آماده استفاده مي شود.