آرشیو مهر ماه 1399

آموزش و مشاوره پرورش قارچ

دوشنبه ۲۴ شهریور ۰۴

كپك تارعنكبوتي يا داكتي ليوم

كپك تارعنكبوتي يا داكتي ليوم

كپك تار عنكبوتي

كپك تار عنكبوتي (Hypomyces rosellus) يا داكتي ليوم (Dactylium) به صورت لكه هاي سفيد روي سطح خاك پوششي ديده مي شود. اين كپك خيلي سريع روي سطح خاك پوششي را مي پوشاند. قارچ آلوده به اين كپك توسط تارهاي سفيد عنكبوتي پوشيده شده و پس از تضعيف به رنگ قهوه‌اي درآمده و در نهايت مي پوسد. تارهاي عنكبوتي اين بيماري به تدريج ضخيم شده و به صورت لايه ضخيمي در مي آيد. به مرور زمان اين تارها به رنگ ارغواني- قهوه اي در مي آيند و در نهايت به رنگ زرد مي گرايند. اسپورهاي اين قارچ به راحتي توسط باد و يا آبياري بستر قارچ به اطراف، پراكنده مي شوند. اين كپك همچنين توسط قطعات ميسليوم خود با چسبيدن به وسايل مورد استفاده و بدن و لباسهاي كارگران به راحتي به اطراف پخش مي شود.

آلودگي اوليه خاك پوششي به اين كپك، در زمان تهيه و تركيب اجزاي خاك اتفاق مي افتد، چون اين قارچ در خاك زندگي مي كند و به راحتي مي تواند به خاك پوششي منتقل شود. اگر اين بيماري دريك سالن وارد شود، اسپورهايش توسط باد به سالن هاي ديگر منتقل مي شود. علاوه بر اين، داكتي ليوم ممكن است توسط چسبيدن اسپورها و قطعات ميسليوم به كفشها و لباسهاي كارگران از يك سالن به سالن ديگر منتقل شود. همچنين ضايعات قارچ و كمپوست آلوده مي تواند منبع آلودگي از يك كشت به كشت ديگر شود. حشرات نيز از عوامل انتقال اين بيماري مي باشند.

رطوبت نسبي زياد و دماي بالاي سالن كشت بعد از اعمال خاك پوششي، باعث ترغيب رشد اين بيماري مي شود. بنابراين بايد دقت زيادي در كنترل شرايط محيطي سالن داشت. تجربه نشان داده است كه اگر خاك پوششي توسط اسپورهاي اين قارچ آلوده شود، علائم بيماري در فلاش آخر ظاهر مي شود، اما وقتي كه آلودگي توسط قطعات ميسليوم اين قارچ ايجاد شود، علائم بيماري قبل از فلاش اول، در زمان تشكيل ته سنجاقي‌ها ديده مي شود. غالبا اين بيماري بر روي ساقه هاي شكسته قارچها كه بعد از برداشت در بستر باقي مي مانند و يا بر روي قارچهاي مرده ظاهر مي شود.

روشهاي كنترل

سالن دار بايد مدام بستر كشت قارچ را كنترل كند تا به محض رويت اين كپك، به كنترل آن بپردازد. در صورت رويت آلودگي:

۱- روي لكه هاي آلوده نمك و يا چوش شيرين بپاشد و يا منطقه آلوده را با فرمالين ۲% اسپري كند و بلافاصله بعد از آن، منطقه آلوده را با آهك بپوشاند.

۲- رطوبت نسبي و دماي سالن را پايين بياورد.

۳- سيركولاسيون هوا را بيشتر كند.

علي رغم مباحثي كه مطرح شد، اين كپك، بر عكس مايكوگون، مشكل خيلي زيادي ايجاد نمي كند. معذالك، اگر جلوي آن گرفته نشود، مي تواند باعث كاهش عملكرد قارچ شود

كپك تار عنكبوتي

 

مگس‌هاي قارچ

مگس‌هاي قارچ

مگس قارچ دكمه اي

در منابع توصيف هر يك از اين گونه هاي مگس در حد جزئيات آورده شده است، كه به كمك آنها نوع مگس موجود در سالن يا مزرعه قارچ را مي توان تعيين نمود. شناخت دقيق نوع مگس لازم است چون روش كنترل ان بستگي به سيكل زندگي و خصوصيات رشد و نموي آن دارد.

مگس‌ها توسط بوي ناشي از كمپوست و ميسليوم هاي در حال رشد در سالن، از طريق هر گونه منفذي كه پيدا كنند، وارد سالن هاي كشت مي شوند و روي كمپوست و يا ميسليوم، خاك پوششي و يا اندام ميوه دهي تخم ريزي مي كنند. در شرايط مساعد، پس از گذشت ۱۰-۵ روز، از درون اين تخم ها، لاروهاي اين مگس ها بيرون آمده و با تغذيه از قارچ و ميسليوم و عوارض جانبي كه ايجاد مي كنند، خسارت زيادي به اندام ميوه دهي قارچ وارد مي نمايند. لاروها از ميسليوم هاي قارچ نيزتغذيه نموده و پين ها را گاز گرفته و مي جوند. پين هاي در حال رشد و قارچهاي جوان كه مورد حمله لاروها قرار مي گيرند، از قارچ هاي سالم كوچكتر بوده و قبل از رسيدن به بلوغ مي ميرند. خسارت به ميسليوم ها نيز قابل توجه است، چون منجر به تشكيل پين هاي قهوه اي و چرمي مي شود. علاوه بر اين قارچهاي جوان آلوده به لارو، داراي ساقه توخالي بوده و يا قبل از بلوغ مي ميرند. اين نوع خسارت بسيار گول زننده مي باشد. چون زماني اتفاق مي افتد كه جمعيت لاروها اينقدر زياد نيست كه باعث ايجاد سوراخ در ساقه قارچ شود. بنابراين مي تواند از ديد سالن دار، دور مانده و قابل تشخيص نباشد.

علاوه بر كاهش عملكرد ناشي از خسارت لاروها كه از ميسليوم تغذيه مي كنند، ظاهر قارچهاي آلوده نيز بدرنگ شده و بازار پسندي خود را از دست مي دهند. لاروها همچنين وارد اندامهاي ميوه دهي شده و در آن سوراخ و تونل ايجاد مي كنند كه قارچ را براي استفاده نامناسب مي نمايند.

در نتيجه آلودگي شديد توسط مگس ها در زمان بذر زني و يا رشد ميسليوم در كمپوست، كمپوست توسط تعداد زيادي از لاروها اشغال شده و لاروها از ميسليوم ها تغذيه نموده و به رشد خود ادامه مي دهند و در نتيجه مقدار زيادي مدفوع توليد مي كنند. در نتيجه مناطقي از كمپوست آلوده به حالت توده لجني با بوي گنديدگي درامده كه ميسليوم قارچ قادر به رشد در آن نيست.

مناطق پوسيده كمپوست و پين هاي پوسيده كه توسط لارها خسارت ديده اند، مكان مناسبي براي تكثير انواع كنه ها خواهند بود. كنه ها توسط مگس هاي بالغ به داخل سالن ها راه پيدا مي كنند. به طوري كه هر مگس مي تواند تا ۳۰ كنه را با خود به داخل سالن حمل كند. از آنجا كه كنه ها نيز معمولا ناقل بيماريهاي باكتريايي و ورتيسيليوم مي باشند، پخش آنها مي تواند به صورت ناخواسته انواع ميكروارگانيسم هاي مضر را در سراسر مزرعه و سالن پخش كند.

كمپوست آلوده به لارو مگس ها كمپوست آلوده به لارو مگس ها
تغذيه كنه ها از لاروهاي مگس هاي سياريد تغذيه كنه ها از لاروهاي مگس هاي سياريد
تغذيه لارو ها از كمپوست و ميسليومها تغذيه لارو ها از كمپوست و ميسليومها


كنترل مگس‌هاي قارچ

مگس هاي سياريد

مگسها با پرواز و حركت از روي قارچهاي بيمار و نشستن بر روي قارچهاي سالم، انواع بيماري‌ها را پخش مي‌كنند. مگسهاي بالغ مي توانند اندامهاي تكثيري بيماري ورتيسيليوم و اسپور‌هاي قارچهاي رقيب را با خود حمل كنند. به اين طريق مگسهاي بالغ در مقايسه با لاروها، خسارت بيشتري به قارچها وارد مي كنند و اگر كنترل نشوند، كمپوستهاي جديد را به انواع بيماري ها آلوده خواهند كرد.

معمولا جمعيت مگسها در فصل تابستان و پاييز افزايش مي يابد. در طي اين فصول تكثير و مهاجرت مگسهاي فوريد (Phorid) به شدت زياد مي شود. اين مگسها در در اطراف منابع روشنايي بسيار فعال هستند و مي توانند براي قارچ چين ها مزاحمت ايجاد كنند.

بر خلاف مگسهاي فوريد، كه آفات فصلي هستند، سياريد ها مي توانند در تمام طول سال در مزرعه قارچ حضور داشته باشند و يكي از دلايلي كه اين مگسها به حشره كشها مقاوم مي شوند، همين است.

با استفاده از توري هاي مناسب، به طوري كه در هر سانتي متر مربع كمتر از ۱۶ منفذ داشته باشد، در ورودي ها و خروجي هاي هوا به محوطه مايه زني و سالنها، مي توان جلوي ورود مگسهاي بالغ را به محل مايه زني و بلوكه زني و همچنين سالن هاي كشت گرفت. خروجي هواي سالن چون بوي قارچ و كمپوست مي دهند، نسبت به ورودي هاي هوا، بيشتر مگسها را جذب مي كنند. بنابراين توجه بيشتري به نصب توري در خروجي هوا داشته باشيد. هرگونه منفذي در كنار دريچه هاي خروج هوا و دربها و ديوارها بايستي كاملا بسته شود. با استفاده از تله هاي نوري و كاغذي و تعويض روزانه آنها، تعداد مگسهاي وارد شده به سالن را ياد داشت كنيد تا در موثر بودن روش كنترل و توري هاي مورد استفاده، راهنماي شما باشد.

كيفيت كمپوست مورد استفاده نقش مهمي در شيوع و ميزان خسارت توسط مگس ها بازي مي نمايد. آزمايشات و تجربيات زيادي نشان داده است كه بين ميسليوم و مگسهاي سياريد رابطه آنتاگونيستي وجود دارد. كمپوستي كه به خوبي توسط ميسليوم پر شود، مگسهاي ماده را براي تخمريزي جذب نمي كند و حجم زياد ميسليوم در كمپوست، مانع از رشد لاروهاي مگس مي شود. بر عكس، ميسليوم ضعيف مكان مناسبي براي تخمريزي و رشد و نمو مگسها و لاروهاي انها مي باشد.

كمپوست تازه مايه زني شده را بايستي در چند روز اول ورود به سالن، به طريقي از مگسها دور نگه داشت. اين كار با رعايت بهداشت، نصب توري مناسب در ورودي ها و خروجي هاي سالن و استفاده معقول از حشره كشهاي مجاز بايد انجام شود. در شرايط خاص مي توان كمپوست را نيز با حشره كش تيمار نمود.

در موقع استفاده از حشره كش در كمپوست، مخلوط نمودن و توزيع يكنواخت سم در كمپوست بسيار مهم است، چون اثر حشره كش اساسا به سمپاشي تماميت كمپوست بستگي دارد. اگر قسمتهايي از كمپوست سمپاشي نشوند، آلودگي از آن قسمتها به بقيه قسمتهاي كمپوست سرايت خواهد كرد. سمپاشي كمپوست در زماني بايستي صورت بگيرد كه در خلال اسپاون ران، سم و ميسليوم با هم تماس پيدا نكنند، چون در اثر پاشيدن سم روي ميسليوم، سم بر رشد ميسليوم و تشكيل اندامهاي ميوه دهي قارچ اثر معكوس خواهد گذاشت. بنابراين ميسليوم و حشره كش نبايستي همزمان به كمپوست اضافه شوند. صرف نطر از فرمول سم، بايد آن را قبل از مايه زني با بذر قارچ، به كمپوست اضافه كرد. بدين طريق سطح ميسليوم به سم آغشته نخواهد شد. سمپاشي كمپوست، فقط كمپوست را در مرحله اسپاون ران حفاظت مي كند. عدم حفاظت بعد از خاكدهي مي تواند منجر به آلوده شدن خاك پوششي به مگس و در نتيجه خسارت به ميسليوم در سطح كمپوست و خاك پوششي شود.

تركيبات مورد استفاده در خاك پوششي و خاك پوششي آماده بايستي در اتاق تميزي نگه داري شوند. اگر حشره اي در خاك پوششي وجود دارد، خاك را بايد پاستوريزه و يا با فرمالين ضدعفوني كرد. در خلال آماده نمودن خاك پوششي و بعد از آن، براي كنترل لاروها، خاك بايد با ديفلوبنزورون (ديميلين) سمپاشي شود. در موقع سمپاشي خاك پوششي در مرحله آماده سازي آن، بايد سمپاشي و مخلوط نمودن سم با خاك يكنواخت و همه جايي باشد. براي سمپاشي، سم را ابتدا در آب حل نماييد و سپس به خاك اضافه كنيد. ديميلين را مي توان به روي خاك پوششي نيز اعمال نمود. در اينصورت بايد مطمئن شد كه سم به همه جاي خاك بخوبي نفوذ مي نمايد. ياداوري مي نمايد كه ديميلين در آب حل نمي شود، بنابراين در موقع استفاده از آن بايستي مدام آن را هم زد.

بعد از اعمال خاك پوششي، از ورود مگسها به سالن كشت بايستي جلوگيري شود. در صورت لزوم اسپري نمودن سالن با پرمترين توصيه مي شود. توليد و يا پخش دود در سالن نيز مانع از ورود مگسها به داخل سالن مي شود.

مگسهايي كه در زمان ميوه دهي ظاهر مي شوند، مي توانند با استفاده از دود و يا اسپري نمودن با تركيبات حاوي پيرتريد (Pyrethride) كنترل شوند، اگرچه استفاده مداوم از اين ماده منجر به بروز مقاومت در حشره مي شود. بايستي ياداوري كرد كه كنترل حشرات در خلال ميوه دهي، اگر با ديگر روشهاي كنترل همراهي نشود، خيلي موثر نيست و ممكن است فقط شكل ظاهري و بازارپسندي قارچها را حفظ كند. بنابراين يك مبارزه تمام عيار بر عليه اين آفت بايستي صورت بگيرد. لاروهاي بعضي از حشرات تحرك بالايي داشته و مي توانند در سرتاسر مزرعه پخش شوند. بنابراين از استفاده از يك ماده ضدعفوني كننده در حوضچه جلوي درب ورودي هر سالن فراموش نكنيد. در صودت لزوم از لباسها و وسايل تميز جداگانه براي هر سالن استفاده كنيد.

در پايان هر دوره كشت، همه لاروها بايستي توسط كوك اوت كمپوست و سالن از بين بروند. در فرايند كوك اوت لازم است دماي بالاي ۷۲ درجه به مدت بيش از ۳ ساعت به همه جاي سالن و قفسه ها برسد.

اگر كوك اوت امكان پذير نيست، كمپوست مصرف شده و سالن بايستي ضدعفوني شوند. همه كمپوست مصرف شده بايستي سريعا از مزرعه دور شود و سالن خالي توسط يك ماده ضدعفوني كننده به خوبي شستشو داده شود.

 

بيماري هاي قارچ دكمه اي : اندر حكايت كنه ها (mites)

 

بيماري هاي قارچ دكمه اي : اندر حكايت كنه ها (mites)

كنه

كنه‌ها، مانند ساير آفات، در جايي كه تمام اصول تكنيكي در تهيه كمپوست و كشت قارچ رعايت شود و اصول بهداشتي به دقت دنبال گردد، به ندرت در سالن كشت ديده مي‌شوند. از ميان تمام انواع كنه كه در طي مدت كشت قارچ، ممكن است با آن رو به رو شويم، تنها تعداد بسيار كمي از آنها به عنوان آفت براي قارچ محسوب مي شوند. برخي كنه‌ها از قارچ‌ها و باكتري‌هايي كه به مقادير فراوان در مواد آلي در حال پوسيدن زندگي مي‌كنند، تغذيه مي‌نمايند. انواع ديگر اين كنه ها، شكارچي هايي هستند كه عمدتا از نماتدها وساير كنه‌ها تغذيه مي‌كنند.

در مرحله ابتدايي تهيه كمپوست جمعيت زيادي از انواع كنه‌ها ممكن است در مواد اوليه يافت شوند زيرا در اين مرحله در كمپوست مواد غذايي براي تمام گونه‌ها تقريباً موجود مي‌باشد. اما درطي فاز اول كمپوست سازي و مرحله پاستوريزاسيون آن، همه كنه‌ها مي‌ميرند. به همين دليل ظهور كنه‌ها دريك مزرعه يا نشانه ضعف در تهيه كمپوست و يا پاستوريزاسيون نامناسب آن (نقص در زمان و يا شرايط دمايي پاستوريزاسيون) مي‌باشد. علاوه بر آن در صورتيكه كاه، كود يا كمپوست مصرف شده و بقاياي قارچ‌ها در نزديكي مزرعه نگهداري شوند، كنه‌ها به آساني مي‌توانند به داخل اتاق‌هاي پرورش راه يابند. در شرايط نامطلوب برخي كنه‌ها قادرند شكل خاصي به خود بگيرند كه هيپوپوز ناميده مي‌شود. كنه‌ها مي توانند براي مدت طولاني در اين حالت باقي بمانند. در حالت هيپوپوز بدن كنه چروكيده مي‌شود و با يك پوسته ضخيم كه آن را از محيط بيرون محافظ مي‌كند پوشيده مي‌شود. به كمك اندام‌هاي مكنده‌ هيپوپوز قادر است به اشياء در حال حركت مثل مگس‌ها يا جوندگان بچسبد و از اين طريق جا به جا شود. وقتي كه شرايط براي فعاليت‌هاي حياتي مساعد گردد، كنه‌ها باز مي گردند يعني هيپوپوزها پوست مي‌اندازند و حالت عادي خود را پيدا مي‌كند. كنه‌ها نه تنها از طريق مگس‌ها بلكه از طريق چسبيدن به لباس كاركنان، كفشها و يا ساير وسايل آنها قادرند به داخل سالن‌هاي كشت راه يابند.

كنه‌هاي گونه Tarsonemus myceliophagus كه آفت قارچ‌هاي خوراكي محسوب مي‌شوند آن قدر كوچك هستند كه با چشم غير مسلح قابل ديدن نيستند. اين كنه‌هاي براق به رنگ قهوه‌اي روشن، از هيف قارچ‌هاي خوراكي و بسياري ديگر از قارچ‌هاي رقيب از قبيل قارچ سبز زيتوني، تريكودرما و پنيسيليوم تغذيه مي‌كنند. زماني كنه‌ها به مقدار فراوان در ماده اوليه وجود داشته باشند، انتهاي پايه قارچ خوراكي را مي‌جوند كه در نتيجه پايه قارچ مدور شده و قارچ رنگ قهوه‌اي مايل به قرمز پيدا ميكند.

با اين كه بر خلاف اكثر كنه‌ها و حشرات، كنه‌هاي گونه Tarsonemus myceliophagus تقريبا به كندي تكثير مي‌شوند (يك كنه ماده معمولا ًدر طي سه هفته هر ۲۴ ساعت يك تخم مي‌گذارد). مقدار خسارتي كه آنها به محصول درحال رشد وارد مي كنند بستگي به زمان و ميزان آلودگي دارد. اگر جمعيت زيادي از كنه ها در مرحله بذر زني وارد كمپوست شوند، عواقب فعاليت آنها به مراتب جدي‌تر خواهد بود.

كنه هاي قرمز فلفلي (گونه‌هاي Pygnophorys) از قارچ‌هاي رقيب (عموماً تريكودرما) تغذيه مي‌كنند به همين دليل حضور آنها نشان دهنده كمپوست ضعيف و بي‌كيفيت مي‌باشد. اين نوع كنه‌ها خيلي سريع تكثير مي‌شوند. يك كنه ماده قادر است در طي ۵ روز تا ۱۶۰ عدد تخم بگذارد. با وجود اينكه كنه‌هاي قرمز فلفلي آفت قارچ خوراكي نيستند، اما انتشار كپك هاي سبز را نه تنها در اتاق‌هاي آلوده بلكه در تمام مزرعه تسريع مي‌كنند. علاوه بر آن در تعداد زياد، ظاهر بازار پسندي قارچ‌ها را خراب مي‌كنند و احساس ناخوشايندي ايجاد مي‌كنند و گاهي اوقات حتي سبب ايجاد آلرژي براي قارچ چينان مي‌گردند.

براي كاهش شانس انتشار تريكودرما توسط كنه‌هاي قرمز فلفلي، بسياري از پرورش دهندگان قارچ محل‌هاي آلوده را با شعله گاز و نمك يا دستمال كاغذي آغشته به ماده ضدعفوني كننده تيمار مي‌كنند اما تمام اين اقدامات تنها جلوي افزايش سريع جمعيت كنه را مي‌گيرد. مشكل تنها با استفاده از كمپوست با كيفيت بالا قابل حل مي‌باشد.

كنه‌هاي ساپروفيت شفاف و بي‌رنگ جنس Tyrophagus Spp ، Caloglyphus spp ، Histiostoma گاهي اوقات روي قارچ خوراكي قابل رويت هستند. بر خلاف گونه‌هاي كنه‌اي كه قبلاً ذكر شدند اين كنه‌ها كمي بزرگتر هستند و حركت كندتري دارند و از آنجايي كه كنه‌ها از بقاياي گياهي در حال پوسيدن تغذيه مي‌كنند تنها در كمپوستي كه به خوبي تهيه نشده است و براي رشد ميسليوم قارچ مناسب نيست، يافت مي‌شوند.

كنه‌هاي شكارچي Parasitus fimetorum ،Digamasellus fallar ‌ ، Arctoseius Cetratu ‌ ممكن است در اتاق‌هاي پرورش يافت شوند. اين كنه‌ها اندازه بزرگتري دارند و سريع‌تر از ساير كنه‌ها حركت مي‌كنند. اين كنه‌هاي شكارچي از نماتد‌ها، كنه‌هاي كوچك‌تر و تخم و لارو ساير آفات قارچ خوراكي تغذيه مي‌كنند. بنابراين در مراحل مختلف كشت قارچ، حشرات مفيدي محسوب مي‌شوند اما از طرف ديگر وجود كنه‌هاي شكارچي نشان دهنده حضورمنبع غذايي آنها مي‌باشند كه در واقع نشانه حضوركنه‌هاي بيشتر و آفات ديگر مي‌باشد. اين امر به نوبه خود به معني اين است كه نقصي در مرحله تهيه كمپوست و يا پاستوريزاسيون آن و يا مشكلاتي در وضعيت بهداشتي در مزرعه وجود دارد. بر خلاف اين واقعيت كه كنه‌هاي شكارچي براي قارچها مفيد هستند، براي كاركنان ايجاد ناراحتي مي كنند. زيرا به آساني به لباس و دست‌هاي آنها مي‌چسبند و احساس ناخوشايندي ايجاد مي‌كنند. هر گاه كنه‌هاي شكارچي ظهور پيدا مي‌كنند توصيه مي‌شود كه تمام بسته كمپوست براي رديابي منبع تغذيه كنه‌ها بازرسي شود و اقداماتي براي كنترل آفات واقعي قارچ در نظر گرفته شود.

اقدامات عمومي براي جلوگيري از ظهور همه انواع كنه‌ها در طي پروسه كشت قارچ

كنه بر روي قارچ دكمه اي

۱- كمپوست سازي با كيفيت بالا و پاستوريزاسيون مناسب كمپوست به منظور دستيابي به يك محيط انتخابي براي رشد ميسليوم قارچ

۲- رعايت شديد اصول بهداشتي در مزرعه

۳- كنترل مگس‌ها و ساير انتقال دهندگان كنه

۴- تميز كردن كامل تمام ماشين آلات، ادوات و اتاق‌هايي كه در طي مرحله بذر زني و ريسه دواني مورد استفاده قرار گرفته‌اند.

۵- بخاردهي اتاق‌ها(كوك اوت) در انتهاي هر دوره كشت با حرارت مورد نياز (مي‌بايست اطمينان پيدا كرد كه دما در تمام اتاق رشد و در تمام سطوح و قفسه‌ها به سطح مورد نياز رسيده است تا هر گونه احتمال زنده ماندن كنه‌ها از بين برود).

۶- استفاده ازمواد ضدعفوني كننده براي تميز كردن تمام سطوح و ملزومات مورد استفاده در طي كار.

۷- حذف سريع كمپوست مصرف شده از مزرعه.

 

كاهش ضايعات و افزايش ماندگاري قارچ‌هاي خوراكي

كاهش ضايعات و افزايش ماندگاري قارچ‌هاي خوراكي

افزايش توليد غذا با توجه به توسعه روز افزون جمعيت كه با سرعتي بيشتر از توليد غذا پيش مي‌رود يكي از مباحث اصلي و مهم جامعه كنوني است. اگرچه راه‌هايي چون افزايش سطح زير كشت، اصلاح عمليات زراعي، استفاده از ارقام اصلاح شده، مبارزه با آفات و بيماريها و غيره قادر هستند تا حدي مشكل فوق را برطرف نمايند ولي كاهش موثر ضايعات غذا يكي از حياتي‌ترين راه حلهاست كه بدست فراموشي سپرده شده است. با استفاده از تكنولوژي مناسب كاهش ضايعات پس از برداشت مي‌توان توليد غذا را به اندازه ضايعات پس از برداشت كه گاهي تا حد ۶۰% توليد مي‌رسد افزايش داد. صرفاً توليد غذايي با كيفيت بهتر به تنهايي كافي نيست بلكه بايد محصول توليد شده را از طريق بكارگيري تكنولوژي مناسب پس از برداشت بدون هيچ ضايعاتي و يا با حداقل ضايعات بدست مصرف كننده نهايي برسانيم. به اين بخش كشاورزي اصطلاح ” برداشت مخفي ” را نسبت داد.
امروزه پرورش انواع قارچ ها ي خوراكي اهميت بسزايي دردنيا كسب كرده و از پيشرفت هاي قابل توجه و چشمگيري برخوردار شده است. با اين كه قارچ از بقاياي مواد گياهي و صنعتي ( كمپوست ) تغذيه مي‌كند، اما سرشار از پروتئين ،‌ كلسيم ، پتاسيم ، فسفر ، ويتامين و انواع اسيدهاي آمينه ضروري است. با پرورش قارچ مي‌توان ضمن تهيه غذاهاي لذيذ، مقوي و ارزان، كمبود پروتئين ، ويتامين هاي A,D,E,K و املاح معدني از قبيل كلسيم ،‌آهن و فسفر مورد نياز بدن را تامين نمود. قارچ خوراكي Agaricus bisporus و Pleurotus ostreatus از محصولات مهمي هستندكه تفاوتهاي قابل توجهي با بقيه محصولات دارند. قارچ خوراكي به دليل نداشتن كوتيكول و كربوهيدرات هاي حفاظتي ، محصول برداشت شده در طول انبارداري تازه نمي‌ماند به اين معني كه قارچ ها سريعا” بعد از برداشت فاسد مي‌شوند وبتدريج كيفيت خود را از دست مي‌دهند. مكانيزم فساد قارچ شامل دهيدراته شدن ، قهوه اي شدن آنزيمي و رشد باكتريايي است. بنابراين لازم است عمليات پس از برداشت به نحو صحيح صورت گيرد تا حداقل ضايعات را داشته باشد. فاكتورهاي موثر بر ماندگاري قارچ خوراكي عبارتند از:

۱- برداشت

يك از مراحل مهم در افزايش عمر نگهداري قارچ و كاهش فساد پذيري آن عمليات برداشت است. براي برداشت قارچ لازم است هر قارچ بصورت مجزا و با حركت دوراني مايل برداشت شود. بهتر است فرد برداشت كننده با دست چپ قارچ را برداشت نموده و با دست راست خود توسط يك كارد بخش قاعدهء ساقه را قطع كند. در هنگام چيدن قارچ بايد توجه داشت كه به كلاهك فشار بيش از حد وارد نشده و از تماس بيش از حد دست با آن نيز خودداري شود. يك از فاكتورهاي موثر بر عمر پس از برداشت قارچ خوراكي مرحله برداشت است. مرحله برداشت بستگي به ترجيح مصرف كننده دارد با اين وجود بهترين مرحله هنگامي است كه قطر كلاهك قارچ به يك اينچ (۲.۵ سانتيمتر) رسيده و قبل از شروع باز شدن قارچ مي‌باشد. اگرچه طعم واقعي قارچ بستگي به مواد ذخيره ايي موجود در اسپورها دارد ولي درهنگام رسيدن، پرده زير قارچ باز شده و ظاهري سياه رنگ به آن مي‌دهد و برخي مصرف كنندگان آنرا نمي پسندند. بارتلي و همكاران (۱۹۹۱) گزارش كردند كه كيفيت بين فلاشها متفاوت است قارچها از فلاشهاي ۱و۲و۳ بعد از ۱۸ روز انبار سرد بررسي شدند. قارچهاي فلاش دوم سفيدتر وسفت تربوده وفساد ميكروبي كمتري نسبت به قارچهاي فلاش ۱و۳ مشاهده شد. قارچهاي فلاش دوم سفيدتر وسفت تربوده وفساد ميكروبي كمتري نسبت به قارچهاي فلاش ۱و۳ مشاهده شد. جاكوبسن و همكاران(۲۰۰۱) نشان دادند كه محصول فلاشهاي مختلف قارچ از نظر كيفيت در طي نگهداري با يكديگر اختلاف دارند. آنها نشان دادند كه فلاش دوم از نظر نگهداري بهتر از فلاش اول و سوم است. اين در حالي بود كه تغيير رنگ كلاهك در فلاش سوم بيشتر بود. قارچها با گذشت زمان ، تخريب و بدرنگ مي‌شوند. فساد در درجه حرارت بالاتر سريع تر است. نرم شدن در درجه حرارت بالاي ۵ درجه سانتي گراد خيلي سريع اتفاق افتاد. قارچهاي فلاش اول به طرز معني داري نرمتر از فلاش هاي ديگر بودند.با انباركردن قارچهادر درجه حرارتهاي بالا قارچ ها تيره تر مي‌شوند چونكه اسپورها خيلي سريع توسعه مي‌يابند. توسعه تيغه ها در قارچهاي فلاش دوم نسبت به فلاشهاي اول و سوم كاهش مي‌يابد و به ميزان زيادي در درجه حرارت زير۵ درجه سانتيگراد جلوگيري مي‌شود. اختلاف بين فلاشها با انباركردن در درجه حرارت بالا كمتر مي‌شود. حضور لكه ها در طول انبارداري به طور واضح قابل تشخيص بود . توسعه باكتري هاي Blotch درفلاش ۱و۲ كمترديده شد. با وجودي كه ، لكه ها در قارچها ي فلاش ۳ تنها ساعاتي كوتاه بعد از چيدن شروع به توسعه مي‌كنند. سطح بالاي گنديدگي قارچهاي فلاش۳ ميزان رنگ ومقدار افزايش سفتي را تحت تاثير قرارداد.

بهتر است قارچها در هنگام برداشت مستقيماً در ظروف بسته بندي قرار گيرند و از تجمع محصول به صورت توده خودداري شود زيرا اين عمل باعث وارد شدن فشار به لايه‌هاي زيرين محصول و صدمه ديدن يا قهوه‌اي شدن آنها خواهد شد. قبل از برداشت محصول از آبياري بستر خودداري شود. زيرا اين عمل باعث پخش شدن ذرات خاك بستر بروي كلاهك قارچ و كثيف شدن آن مي‌شود.

2- كنترل تنفس

قارچ دكمه اي بلافاصله پس از برداشت در طي ۱۰-۵ ساعت اوليه نگهداري اش افزايش شديدي در تنفس نشان مي‌دهد. بعد از افزايش اوليه تنفسي، در طي ۳۵-۱۵ ساعت پس از برداشت ميزان دي اكسيد كربن توليدي به ماكزيمم مقدار خود مي‌رسد. البته مدت زمان رسيدن منحني به نقطه ماكزيمم بر حسب مرحله تكامل قارچ متنوع مي‌باشد. مرحله ايكه پرده ويل(Veil) شكسته شده و تيغه ها باز شده باشند شدت تنفسي به ماكزيمم مقدار خود مي‌رسد. در ضمن سرعت تنفس با افزايش درجه حرارت افزايش مي يابد

۳- سرد كردن اوليه

به منظور كاهش ضايعات قارچ خوراكي، لازم است بلافاصله پس از برداشت محصول سرد گردد. به چنين عمليات سرد كردن بلافاصله پس از بداشت (Precooling) يا سرد كردن مقدماتي گفته ميشود. پري كولينگ نقش مهمي در افزايش عمر انبارداري تمام محصولات برداشت شده دارد. تاخير در انجام عمليات پري كولينگ جايز نيست. چون كه در طي اين عمليات ” دماي مزرعه” يا محل توليد از محصول حذف و بالطبع شدت تنفس و تعرق محصول به حداقل مي رسد. براي سرد كردن قارچ لازم است در طي ۵ ساعت اوليه پس از برداشت دماي محصول به دو درجه سانتي گراد برسد و تا انجام مراحل بعدي در همين دما نگهداري شود. روشهاي متفاوتي براي انجام عمليات پري كولينگ وجود دارد مانند:
۱- Hydro cooling سرد كردن مقدماتي با آب
۲- Ice cooling سرد كردن مقدماتي با يخ
۳- Room cooling سرد كردن مقدماتي با هواي خنك
۴- Vaccum cooling سرد كردن مقدماتي با ايجاد خلاء
براي قارچ خوراكي روش هيدروكولينگ و وكيوم كولينگ مناسب است در روش اول علاوه بر تميز شدن قارچ، محصول خنك نيز مي گردد. بنو و همكاران (۱۹۷۹) گزارش كردند كه سرد كردن با خلا به افزايش ماندگاري مفيد قارچ كمك مي كند. در اين حالت قارچها در يك فيلم سوراخ دار كه اجازه خروج بخار آب را مي دهد بسته بندي مي شوند. سوراخها ايجاد شده بعد از خنك كردن توسط خلاء توسط نوار كوچك چسبدار پوشانده مي شوند تا مانع ورود و خروج گاز شود. در روش وكيوم كولينگ با ايجاد خلاء نسبي در اطراف محصول با تبخير بخشي از رطوبت، محصول خنك مي گردد. بايد توجه نمود كه روش وكيوم كولينگ نسبت به روش روم كولينگ منجر به كاهش وزن محصول تا حد ۳% خواهدشد. در هر حال قارچهاي شسته شده به منظور جلوگيري از قهوه اي شدن بايد بلافاصله خشك گردند. خشك كردن بايد كاملا با احتياط صورت گيرد. براي اين كار با استفاده از نوارهاي اسفنجي با خاصيت موئينگي رطوبت اضافي سطح قارچها حذف مي شود. براي خشك كردن نبايد از جريان هوا استفاده نمود چرا كه باعث پژمردگي محصول خواهد شد. پس از انجام عمليات پري كولينگ قارچ بايد در انباري با دماي نزديك دو درجه و رطبت نسبي ۹۵% نگهداري شود. چنين شرايطي باعث مي شود تا ۱۰ روز قارچ بصورت تازه باقي بماند. قابليت نگهداري قارچ در دماهاي متفاوت بستگي به كيفيت قارچ در هنگام برداشت دارد و به همين دليل گزارشات متفاوتي از نظر مدت نگهداري مثلاً در دماي دو درجه وجود دارد. به عنوان يك قاعده كلي بهترين درجه حرارت براي نگهداري محصولات دمايي نزديك به نقطه انجماد بافت است.

۴- نگهداري قارچ در انبار با اتمسفر كنترل شده (CA)

به منظور كنترل فرايندهايي چون تنفس راههاي متفاوتي وجود دارد كه مي توان به كاهش درجه حرارت و تغيير در غلظت گازهايي چون CO2 ، O2 اشاره كرد. چون در طي تنفس O2 مصرف و CO2 توليد مي گردد. مي توان با افزايش غلظت CO2 و كاهش غلظت O2 شدت تنفسي را كاهش داد ولي بايد توجه نمود كه كاهش بيش از حد O2 مطلوب نبوده و منجر به تحريك تنفس غير هوازي مي گردد و توليد الكل و تركيبات سمي ديگري خواهد كرد كه شديداً كيفيت محصول را كاهش مي دهد. ماندگاري قارچهاي تازه در شرايط اتمسفر كنترل شده شامل ۹% اكسيژن و ۲۵% دي اكسيد كربن افزايش مي يابد.

۵- كنترل دما و استفاده از بسته بندي با اتمسفر تغيير يافته

استفاده از بسته‌بندي با اتمسفر تغيير يافته (MAP ) در نگهداري بعد از برداشت قارچها، تكنيك مهمي است كه ضايعات را كاهش مي دهد و در حفظ كيفيت در دماي پايين انبار، به طور قابل توجهي موثر است، نسبت بالاي رطوبت، غلظت كم اكسيژن، ميزان بالاي دي اكسيد كربن در بسته مي تواند به طور بالقوه ميزان تنفس، فساد و تغييرات فيزيولوژيكي را كاهش دهد ودر نتيجه در افزايش عمر قارچ موثر باشد. تركيب هوا را ۷۸ درصد ازت، ۲۱درصد اكسيژن و ما بقي را گاز كربينك و گازهاي ديگر تشكيل مي دهند. با افزايش متناسب دي اكسيد كرين و يا كاهش اكسيژن مي توانيم ميزان تنفس را كاهش داده و زمان ماندگاري را طولاني كنيم، اما در اين جا لازم است كه كنترل صحيح صورت بگيرد تا از بي نظمي فيزيولوژيك در بافتهاي زنده و فساد ثانوي توسط ميكروارگانيسم هاي غير هوازي جلوگيري شود. اتمسفر مناسب اتمسفري است كه بدون آسيب متابوليكي به محصول سرعت تنفس را به حداقل برساند. محصولات كشاورزي مختلف تحمل بسيار متفاوتي نسبت به اتمسفرهاي گوناگون دارند. تجربه نشان داده است كه قارچهاي صدفي بسته بندي شده با اتمسفر تغيير يافته (MA) وزن تازه كمتري (۳/۱-۸ /۰ %) نسبت به قارچهاي شاهد (۴۷%-۲۰% ) ازدست مي دهند.

 

مبارزه با كپك قرمز قارچ صدفي

 

مبارزه با كپك قرمز قارچ صدفي

براي پيشگيري از ظهور آن بايستي چند نكته را رعايت كنيد:
۱- از كاه تميز و فاقد آلودگي جهت بستر قارچ صدفي استفاده شود.
۲- اگر عمل خيساندن كاه بيش از ۱۸ ساعت طول كشيد، آب آن عوض شود.
۳- عمل جوشاندن كاه به مدت ۲ ساعت انجام شود.
۴- محل پركردن كيسه ها بايستي سرپوشيده باشد و قبلا ضدعفوني شود.
۵ - وسايل مورد استفاده براي خروج كاه جوشانده شده حتما با الكل ضدعفوني شود.
۶- محل پركردن(ميز يا زمين) با الكل ضدعفوني شود.
۷- دستها تا بالاي آرنج با الكل ضدعفوني شود.
۸- تمام وسايلي كه در هنگام پر كردن روي ميز كار مي آيد، ضدعفوني شود.
۹- از نايلون تميز و تازه استفاده شود.

كپك سبز (تريكودرما) در سالن هاي پرورش قارچ دكمه اي

كپك سبز (تريكودرما) در سالن هاي پرورش قارچ دكمه اي

تريكودرما يا كپك سبز (Trichoderma aggressivum f. aggressivum) كه در سابق به اسم Trichoderma harzianum شناخته مي شد در صنعت قارچ كانادا از سال ۱۹۹۰ يك پاتوژن مخرب شناخته شده اند. مديريت كاربردي مزرعه از اين بيماري ها، از طريق بهسازي سيسم فاضلاب و اعمال بهداشت در پوشش دادن بذور اسپان، با قارچ كش benzimidazole و استفاده صحيح از مواد رشدي، انجام شده است.

مقدمه

 

حضور گونه تريكودرما T. aggressivum در سالن پرورش، كمپوست كاملاً عقيم ايجاد مي كند درحالي‌كه ساير گونه هاي تريكودرما، اجازه مي دهد كه قارچ در محيط آلوده و در كنار كلوني هاي تريكودرما، رشد كند. مكانيسم هايي كه براي اين تفاوت ها درون جنس ها گزارش شده است، ناشناخته هستند. تركيبات ضد قارچ فرار و آنزيم كيتيناز، به عنوان عاملان اين اثر متفاوت روي قارچ دكمه اي معرفي شده اند.

تركيبات ضد قارچ چيست؟

تركيبات استخراج شده از كشت مايع T. aggressivum و T. harzianum مانع از رشد قارچ دكمه اي سفيد شد. عصاره خام از T. harzianum، مناطق بازدارنده رشد براي قارچ دكمه اي را بر روي آگار بيشتر از ۵/۲ برابر از T. aggressivum توليد مي كند.

رينكر و آلم گزارش كردند كه زماني كه كمپوست با T. aggressivum مورد حمله قرار گرفته بود، كمپوست قارچ بذرپاشي شده با نژاد قهوه اي به طور معني دار قارچ بيشتري نسبت به كمپوست بذرپاشي شده با نژاد سفيد توليد مي كرد. عصاره ها از كشت مايع يك نژاد قهوه اي از قارچ دكمه اي (Sylvan strain SB65)، به طور معني دار مناطق كوچك تر از بازدارندگي رشد را نسبت به نژاد سفيد ايجاد مي كند.

آنزيم كيتيناز چيست؟

مكانيسم هايي كه در آن گونه هاي Trichoderma، بر ساير قارچ ها انگل مي شوند، شامل رقابت بر سر فضا و مواد مغذي، پادزيستي و انتشار آنزيم هاي هيدروليتيك هستند.

پادزيست: همان آنتي بيوتيك يا ماده اي كه از يك ميكروارگانيسم گرفته مي شود كه ساير ميكروارگانيسم ها را از بين مي برد.

آنزيم هاي هيدروليتيك: آنزيم هاي تجزيه كننده آب

تريكودرما

از آنجايي كه T. aggressivum سريع‌تر از قارچ دكمه اي رشد مي كند، كمپوستي كه كاملاً به وسيله قارچ دكمه اي كلوني شده در مقايسه با كمپوستي كه به تازگي بذرپاشي شده، كمتر به وسيله T. aggressivum آلوده مي شود (رقابت كمتر). اگرچه آنتي بيوتيك ها در T. aggressivum اثبات نشده اند، گونه هاي تريكودرما مواد فرار و غير فرار كه رشد و توسعه گونه هاي قارچ را توقيف مي كند، توليد مي كنند.

 

 

كروپك و همكاران ثابت كردند كه تركيبات فرار از T. aggressivum و T. harzianum، رشد قارچ دكمه اي را كاهش داد. T. harzianum آنزيم هاي ليتيك همانند پروتئاز، گلوكوناز و كيتيناز كه ديواره سلولي قارچ را از بين مي برد، دفع مي كنند. اين سهم آنزيم كيتيناز در ماهيت مخرب T. aggressivum نسبت به قارچ دكمه اي است كه تحقيقات بيشتري را براي ما ايجاد مي كند.

اندازه گيري فعاليت كيتينوليتيك در كشت مجزا نشان داد كه نژادهاي قهوه اي به طور قابل ملاحظه اي بيشتر از نژاد سفيد است.

گونه هاي تريكودرما:

مواد خاك پوششي يك عامل پيشرو در رشد قارچ و باكتري است. از جمله قارچ ها، گونه هاي مختلف Trichoderma هستند. رينكر و آلم تقريبا ۱۰ گونه از تريكودرما را در عمليات كشت قارچ در سطح تجاري معرفي كردند. اين گونه هاي تخريب در كاهش توليد كه بوسيله T. aggressivum رخ مي داد را ايجاد نمي كنند. به هر حال آن ها بر كيفيت توليد قارچ در طول توليد يا پس از برداشت تاثير مي گذارند.

كاربرد مواد شيميايي بر روي مواد خاكدهي در درون آب آبياري، يك روش مورد استفاده براي مديريت تريكودرما در خاكدهي است. بنوميل، يك ماده مؤثر بر ضد خاك‌پوششي، در سال ۲۰۰۳ از بازار حذف شد. برنامه تحقيقاتي ما، بررسي در هر دو شرايط آزمايشگاهي و كشت مزرعه اي براي قارچ كش هايي است كه در كانادا و ايالات متحده ثبت يا مطرح گرديده است. قارچ كش هاي توليدي شامل: بنوميل، كلروتالونيل، تيوبندازول و تيوفانات متيل است. در ارزيابي هاي آزمايشگاهي كه در آن قارچ كش با محيط كشت آگار خنك شده تركيب مي شد، ثابت شد كه گونه هاي مختلف تريكودرما در حساسيتشان به اين قارچ كش ها متفاوت‌اند.

در شرايط مزرعه كه خاك پوششي با قارچ كش آبياري شد، مشاهده شد كه در كل بنوميل، تيوبندازول و تيوفانات متيل در كاهش تعداد تريكودرما در خاك پوششي مؤثر بودند در حالي كه كلروتالونيل نبود.

Trichoderma aggressivum

Trichoderma aggressivum

 Trichoderma

Trichoderma viride

Trichoderma viride

مديريت شيميايي Trichoderma aggressivum:

Trichoderma aggressivum يك بيماري در قارچ دكمه اي است كه بايد به منظور پيشگيري، مديريت شود. اسپورها چسبنده هستند و درنتيجه كاملاً قابل حمل هستند. در اوج اين بيماري، اندام هاي توليدمثلي اين بيماري مي تواند تقريباً در هر موقعيت ممكن در يك مزرعه آلوده، جدا شود. رعايت اصول بهداشتي كامل و جامع و بهداشت، در از بين بردن خطر در بسياري از مزرعه ها، كمك كننده است.

تيمار شيميايي در پاسخ به حضور پاتوژن مؤثر نيست. به هر حال تيمار شيميايي پيشگيري كننده مؤثر است. پوشش دانه هاي اسپان با قارچ كش هاي بنديميدازول، (بنوميل، كاربندازيم و تيوبندازول) آلودگي را كاهش مي دهد. اين منجر به ثبت كاربندازيم در UK و بنوميل در كانادا به عنوان يك پوشش براي اسپان گرديد. بنوميل از بازار حذف شده است و در كانادا از ۱۳ دسامبر ۲۰۱۳ اجازه داده نمي شود كه از آن بر روي اسپان قارچ استفاده شود.

يك قارچ كش جايگزين بنديمتانول (تيوفانات متيل)، در اكتبر ۲۰۱۳ در كانادا ثبت اضطراري را دريافت نمود.

در هر مرحله كمپوست با اسپورهاي T. aggressivum به وسيله قرار دادن اين اسپورها بر روي دانه هاي اسپان تيمار شده با بنوميل و تيوفانات متيل رقابت مي كند. در هر دو آزمايش كلوني كپك سبز بر روي اسپان هاي تيمار شده با بنوميل مشاهده نشد. در رابطه با تيوفانات متيل، به ترتيب % ۳۳، ۵۰% و ۰ درصد آلودگي به وسيله T. aggressivum را نشان دادند. تفاوت اصلي در دو آزمايش رطوبت كمپوست بود (به ترتيب ۵/۶۸ و ۹/۶۵) كه ممكن است براي تفاوت در قابليت كمپوست به حساب آيد.

محققان گزارش كردند كه مكمل هاي قارچ دكمه اي ممكن است حمله كپك سبز را تشديد كنند كه اگر مكمل با يك قارچ كش محافظت شود، آلودگي كاهش مي يابد. محققان مشاهده كردند كه به وسيله مخلوط تيوفانات متيل و با يك مكمل محافظت نشده يا تركيب اسپان و تيمار مكمل، تأثير آلودگي كپك سبز را بر روي عملكرد كاهش مي دهد.

 

تداخل دارويي قارچ گانودرما

تداخل دارويي قارچ گانودرما

قارچ گانودرما خطر خون‌ريزي را افزايش مي‌دهد؛ بنابراين، اگر داروهاي ضدپلاكت يا ضدانعقاد مصرف مي‌كنيد، قبل از مصرف قارچ گانودرما با پزشك مشورت كنيد. اين داروها عبارت‌اند از:

  • آسپرين؛
  • داروهاي ضدالتهاب غيراستروئيدي؛
  • وارفارين؛
  • هپارين.

همچنين ممكن است قارچ گانودرما با داروهاي فشارخون بالا نيز تداخل داشته باشد.

علاوه‌براين، اگر از مكمل‌ها يا مواد گياهي‌اي استفاده مي‌كنيد كه از لختگي طبيعي خون جلوگيري مي‌كنند يا موجب كاهش فشارخون مي‌شوند (مانند روغن ماهي و مكمل كُهن‌دار)، احتمال بروز تداخل دارويي وجود دارد.

بنابراين، قبل از مصرف قارچ گانودرما درباره مكمل‌هاي مصرفي‌تان با پزشك مشورت كنيد، حتي اگر آن مكمل‌ها طبيعي باشند. با اين كار، پزشك مي‌تواند تداخل‌هاي احتمالي را پيش‌بيني كند. اگر مصرف قارچ گانودرما براي شما خطري داشته باشد، او به شما مي‌گويد.

قارچ گانودرما يك قارچ معروف در طب شرقي است. قارچ گانودرما مي‌تواند دستگاه ايمني را با تقويت گلبول‌هاي سفيد خون تقويت بكند. همچنين اين قارچ مي‌تواند اندازه و تعداد تومورها را در برخي سرطان‌ها كاهش و كيفيت زندگي را در برخي مبتلايان به سرطان بهبود بدهد.

بيشتر مطالعات انساني نشان داده‌اند كه اين قارچ نمي‌تواند كلسترول، قند خون و آنتي‌اكسيدان‌ها را بهبود بدهد. اما قارچ گانودرما مي‌تواند در برخي موارد در بهبود خستگي و افسردگي مؤثر باشد.

وضعيت پرورش قارچ در كشور

وضعيت پرورش قارچ در كشور

اگرچه حجم توليدي قارچ در كشور بالاست اما ميزان صادرات اين ماده خوراكي چندان قابل توجه نيست، عظيمي وجود قوانين دولتي دست و پا گير را علت آن مي داند و مي افزايد: قارچ ميوه اي است كه تحت تاثير گرما، خراب مي شود و نگهداري آن بسيار سخت است برهمين اساس بايد در كوتاهترين زمان ممكن صادر شود البته در حال حاضر اين محصول به كشورهاي عربي از جمله عراق و كشورهاي حاشيه خليج فارس صادر مي شود اما اين رقم قابل توجه نيست.

وي تصريح مي كند: حجم صادرات به كشورهاي عربي در نيمه دوم سال (به علت پخت غذاهاي مخصوص اين فصل در كشورهاي عربي) افزايش مي يابد اما ميزان صادرات قارچ در نيمه اول سال چندان نيست .

وي ادامه مي دهد: بازاريابي مناسبي براي صادرات قارچ به كشور روسيه انجام شده است و درصورتي كه وزارت جهاد كشاورزي مشكلات گمركي و طولاني بودن بوروكراسي اداري را حل كند مي توان شاهد آغاز صادرات قارچ به اين كشور باشيم.

اين فعال حوزه پرورش قارچ بيان مي كند: دولت بايد براي افزايش صادرات قارچ، تسهيلاتي را براي فعالان اين حوزه در نظربگيرد و حق ورودي كالا به كشور و همچنين ورودي كشور وارد كننده را هم پرداخت كند، اقدامي كه دولت تركيه براي بهبود صادرات انجام مي دهد.

مشكلات و موانع توليدكنندگان

عظيمي مشكلات صنعت پرورش و توليد قارچ را وجود دلالان خرده پا در اين حوزه مي داند ومي گويد: سود اين دلالان با منافع توليدكنندگان در تضاد است و موجب نابساماني بازار توزيع مي شود اين افراد با كمك ترفندهاي مختلف، موجب كاهش قيمت توليد قارچ در بازار شده اند.

وي بيان مي كند: انجمن صنفي براي حمايت از توليدكنندگان قارچ و كاهش اثرگذاري حضور دلالان خرده پا در بازار به دنبال تاسيس شركت بيمه حمايت از توليدكنندگان است.

دبير انجمن توليدكنندگان قارچ اظهار مي‌كند: دولت براي حمايت از توليدكنندگان بايد قوانين مربوط به صادرات را تسهيل كند ضمن اينكه نياز به ايجاد وحدت و اتحاد ميان اعضاي انجمن براي حل مشكلات به خوبي احساس مي شود.

استان هاي تهران و البرز، در صدر توليدكنندگان

اگرچه قارچ در بسياري از شهرهاي كشور (خراسان رضوي، اصفهان، اردبيل و…) كاشت مي شود اما دبير انجمن توليدكنندگان قارچ، بيشترين استقبال براي توليد و پرورش قارچ را مربوط به شهرهاي تهران، كرج، هشتگرد،شهريار و قزوين مي داند، درواقع حدود ۶۵ درصد توليد قارچ در دو استان تهران و البرز انجام مي شود.

وي مي گويد: اگرچه بزرگترين كارخانه توليد قارچ كشور در شهر دزفول است اما اين دو استان بيشترين ميزان توليد را به خود اختصاص داده اند.

اين فعال حوزه پرورش قارچ، تصريح مي كند: تا سال گذشته ميزان توليد قارچ در كشور حدود ۱۲۰ هزار تن بود كه درسال جاري مجوز توليد ۲۰۰ هزار تن قارچ در كشور صادر شد.

 

سرمايه لازم براي ورود به صنعت پرورش قارچ

سرمايه لازم براي ورود به صنعت پرورش قارچ

اولين سوالي كه ممكن است به ذهن يك علاقمند پرورش قارچ براي ورود به اين صنعت برسد هزينه لازم براي شروع كار است، البته براي تاسيس يك كارگاه خانگي و زيرپله اي مي توان با سرمايه ۱٫۵ ميليون توماني هم پرورش قارچ را آغاز كرد اما دبير انجمن توليدكنندگان قارچ خوراكي كشور، چندان با اين نوع سرمايه گذاري ها موافق نيست و مي گويد: كارگاه ها يا سالن هاي زيرزميني و زيرپله اي محكوم به شكست هستند كه علت آن هم، نوسانات بازار و قيمت بالاي تمام شده توليد قارچ است كه موجب ورشكستي صاحبان اين كارگاه ها مي شود.

به گفته حبيب الله عظيمي، براي فعاليت تنها دو سالن توليد و پرورش قارچ، نياز به يك سيستم سرمايشي با قيمتي حدود ۱۵ ميليون تومان است ضمن اينكه، تجهيزات ديگري هم براي پرورش قارچ مورد نياز است كه حجم سرمايه گذاري در زمينه قارچ را افزايش مي دهد.

اين فعال حوزه توليد قارچ، معتقد است كه علاقه مندان به توليد قارچ براي آغاز به كار بايد به دنبال تاسيس كارخانه هايي با ظرفيت بالاي ۲۰۰ تن كمپوست(بستررويش قارچ) باشند تا فعاليت آنها به صرفه باشد.

وي درباره حجم سرمايه گذاري براي توليد و پرورش قارچ مي گويد: براي كارخانه اي با ظرفيت ۲۰۰ تن كمپوست نياز به زميني با وسعت ۲ هزار متر مربع است كه پيشنهاد مي شود كارخانه در زميني با مساحت ۴ هزار مترمربع تاسيس شود تا امكان توسعه كارخانه در سال هاي آينده وجود داشته باشد.

عظيمي در ادامه تصريح مي كند: علاوه بر زميني با وسعت زياد، كارخانه بايد چاه آب يا حقابه داشته باشد كه با در نظرگرفتن اين شرايط، براي آغاز به كار و فعاليت در حوزه توليد قارچ بايد سرمايه اي در حدود ۲ ميليارد تومان داشته باشيد.

دبيرانجمن پرورش قارچ، بيان مي كند: وزارت جهاد كشاورزي، مجوز آغاز به كار سالن هاي توليد قارچ ۲۰۰ تني را مي دهد اما براساس آمار به دست آمده از كارگاه هاي توليد قارچ، صرفه اقتصادي در سالن هاي با ظرفيت ۴۷۵ تا ۵۰۰ تن است و توليد قارچ با ظرفيت كمتر، چندان به صرفه نيست.

ارائه مشوق هاي مالي براي توليدكنندگان

تأمين سرمايه ۲ ميليارد توماني براي ورود به صنعت پرورش قارچ براي بسياري ازعلاقه مندان بالاست البته وزارت جهاد كشاورزي از اين توليدكنندگان حمايت كرده و تا حدودي به آنها كمك مي كند. به گفته دبيرانجمن پرورش قارچ، وزارت جهاد كشاورزي به فعالاني كه ۲۰ درصد ازحجم سرمايه گذاري را در چنته داشته باشند تسهيلات بانكي ارائه مي دهد كه سود اين وام هم حدود ۱۸ درصد است.

مسير توليد و پرورش قارچ

پس از اينكه حجم سرمايه گذاري براي ورود حرفه اي به صنعت توليد قارچ مشخص شد بايد چگونگي توليد اين خوراكي پرطرفدار، زمان كشت و حجم توليد آن تعيين شود، قارچ در بستري پرورش مي‌يابد كه به آن «كمپوست» مي گويند.

كمپوست نوعي كود گياهي به حساب مي‌آيد كه تركيبي از كاه و كلش است و به طور متوسط از هر تن كمپوست، مي توان حدود ۱۵۰ تا ۳۰۰ كيلو قارچ بدست آورد كه بازدهي كارگاه بستگي به تجهيزات و تجربه توليدكننده دارد.

پرورش قارچ، زحمت كم درآمد خوب/ براي كارآفريني با 1.5 ميليون سرمايه شروع كنيد

سوالي كه ممكن است پس از تعيين ميزان بازدهي هر تن كمپوست، به ذهن خطور كند اين است كه آيا پس از هر بارچينش قارچ، بايد كمپوست جديد خريداري شود، كه پاسخ اين سوال خير است، زيرا ازهر بلوك كمپوست تا سه چين برداشت مي شود و كمپوست تا سه بار قدرت باردهي دارد؛ البته بايد اين موضوع هم در نظر گرفته شود كه قيمت هر تن كمپوست بين ۴۷۰ تا ۵۶۰ هزارتومان است.

مراحل توليد قارچ

براي پرورش قارچ به يك سالن نياز است كه اندازه آن بسته به ميزان توليد قارچ متفاوت است اما به طور ميانگين، يك سالن ۴۰ متري براي پرورش پنج تن قارچ كفايت مي كند، علاوه بر فضايي براي پرورش، نياز به اقداماتي از جمله عايق كاري سالن براي جلوگيري از اتلاف گرما و سرما، قفسه‌بندي و … است.

پس از تهيه تجهيزات، بايد موارد ذيل به ترتيب اجرايي شود:

۱)ضدعفوني كردن سالن

۲) ورود كمپوست به سالن و چيدن آن در قفسه ها

۳) ميسليوم راني (پنجه دواني)

۴) بريدن كيسه هاي روي بلوك‌ها و تخته كوبي (تخت كوبي)

۵) خاكدهي و آبياري خاك

۶) انداختن روزنامه روي بستر و مرطوب نگه داشتن آنها

۷) رافلينگ (پنجه كشي)

۸) برداشتن روزنامه ها و شوكدهي روز اول

۹) شوكدهي روز دوم

۱۰) شوكدهي روز سوم

۱۱) فلش يك (اولين محصول دهي)

۱۲) فلش دو (دومين محصول دهي)

۱۳) فلش سه (سومين محصول دهي)

۱۴) تخليه كمپوست و نظافت

در اين ميان، توضيح برخي اصطلاحات مربوط به پرورش قارچ ضروري است، به عنوان نمونه در مرحله سوم(ميليسيوم راني)؛ ميسليوم به تارهاي نازك سفيدي گفته مي شود كه از بذر قارچ رشد ميكند ودر تمامي كمپوست حركت كرده و آن را بعد از مدتي يكدست سفيد مي كند.

در مرحله ۴ كه تخته كولي يا تخت كوبي است، كيسه هاي روي كمپوست ها را مي بريم و سطح روي بلوك هاي كمپوست را مي كنيم و با يك تخته يا ماله بنايي دوباره آنها را صاف مي كنيم. در مرحله ۵ ، بعد از اينكه كمپوست كامل با ميسليوم سفيد شد روي آن را با لايه اي از خاك مخصوص به نام پيت به ضخامت ۴ سانتيمتر مي پوشانيم كه قارچ درون اين لايه خاك رشد مي كند.

در مرحله ۷ كه رافلينگ نام دارد، عمل پنجه كشي يا شخم زدن خاك انجام مي شود به صورتي كه ميسليوم هايي كه در خاك رشد كرده اند به هم بخورند تا در آينده قارچ ها يكنواخت رشد كنند.

پرورش قارچ، زحمت كم درآمد خوب/ براي كارآفريني با 1.5 ميليون سرمايه شروع كنيد

مراحل ۸، ۹ و ۱۰ كه شوكدهي است باعث مي شوند رشد ميسليوم متوقف شود و ميسليوم ها يكپارچه شده و شروع به توليد قارچ دكمه اي مي كنند.

مرحله ۱۱ و ۱۲ و ۱۳ : رويش و چيدن قارچ بعد از شوكدهي هر روزه و يكنواخت نيست بلكه در روزهايي قارچ قابل برداشت و در روزهايي قابل برداشت نيست (به روزهايي كه قارچ قابل برداشت زيادي وجود دارد فلش مي گويند.)

زمان مورد نياز براي توليد قارچ

حدود دوماه براي پرورش قارچ، زمان لازم است كه اين زمان ممكن است يك هفته كمتر يا بيشتر شود البته اگر زمان توليد كمپوست(بستر پرورش قارچ) را هم درنظربگيريم اين زمان به ۳ ماه افزايش مي يابد.

به گفته عظيمي، فعال حوزه پرورش قارچ، بهره گيري از سيستم هاي پيشرفته، توليد كمپوست را به حدود ۲۰ روز رسانده است كه پس از تهيه كمپوست، اين مواد وارد سالن هاي پرورش قارچ مي شوند و در دماي مشخص قرار مي گيرند و يك ماه پس از بذرپاشي، قارچ ها آماده و طي دو تا سه هفته چيده مي شوند.

دبير انجمن توليدكنندگان قارچ خوراكي، ادامه مي دهد: پرورش و بهره برداري از قارچ ۴۵ تا ۱ ماه به طول مي انجامد و ۲۰ روز تا يك ماه هم توليد كمپوست زمان مي برد.

 

علائم مسموميت با قارچ سمي

علائم مسموميت با قارچ سمي

اگر “پنج تا ۱۲ ساعت پس از خوردن قارچ” علائم تهوع، استفراغ و اسهال” ظاهر شد فرد بايد بلافاصله به بيمارستان مراجعه كند. مسموميت با اين قارچ اگر درمان نشود باعث “نارسايي حاد كبدي” و مرگ خواهد شد.

به گزارش سرويس فضاي مجازي ؛ سازمان غذا و دارو قارچي را كه امسال گروه زيادي را مسموم كرده “آمانيتا ويروسا” معروف به “فرشته ويرانگر” اعلام كرده است.

علائم مسموميت با قارچ سمي


اينفوگرافيكي در فضاي مجازي درباره علائم مسموميت منتشر شده است.

علائم مسموميت با قارچ سمي

 

سازمان غذا و دارو ، از مردم خواسته شده است كه براي پيشگيري و مقابله با مسموميت‌هاي قارچي، به نكات زير توجه كنند.
۱. از مصرف قارچ‌‌هاي خودرو مخصوصا قارچ‌هايي كه در كنار تنها درختان (علي الخصوص درختان خشك شده) مي‌رويند و يا قارچ‌هاي جمع آوري شده توسط افراد عادي و يا قارچ‌هايي كه به صورت فله اي عرضه مي‌شوند، خودداري كنيد.
۲. شناسايي انواع خوراكي قارچ از انواع سمي بر اساس خصوصيات ظاهري مانند شكل، رنگ، بو، قوام و مزه مشكل بوده و تنها توسط متخصصان و كارشناسان مجرب قارچ شناسي و گياه‌شناسي امكان پذير است.
۳. مصرف قار‌چ‌ها توسط پرندگان و ساير جانوران اهلي و وحشي نشان دهنده غيرسمي بودن قارچ براي انسان نمي‌باشد.
۴. برخي از روش‌ها و معيارهاي سنتي مانند: تغيير رنگ قاشق نقره در اثر تماس با قارچ، يا وجود حشرات دراطراف قارچ و محل رويش قارچ معيار علمي و صحيحي براي تشخيص عدم سميت قارچ در همه موارد نيست.
۵. هرگز قارچ‌ها را به صورت خام و به مقدار زياد مصرف نكنيد.
۶. برخي از سموم موجود در قارچ‌ها مقاوم به گرما بوده و فرآيندهاي آماه سازي غذا مانند: كباب كردن، آب پز كردن، سرخ كردن، بخار پز كردن قادر به تخريب كامل مواد سمي موجود در قارچ نمي‌باشد.
۷. در صورت بروز علايم و نشانه‌هاي گوارشي (تهوع، استفراغ و اسهال) به صورت تاخيري (۱۲-۵ ساعت پس از مصرف خوراكي قارچ)، هر چه سريع‌تر بيمار را به مركز درماني تخصصي سم شناسي باليني و مسموميت‌ها منتقل كنيد. در مواردي كه علائم گوارشي بصورت تاخيري (با فاصله بيش از ۶ ساعت از مصرف قارچ) رخ دهد اين دسته از قارچ‌ها سميت به مراتب بيشتري دارند و علت اصلي نارسايي حاد كبدي و مرگ تعدادي از هموطنانمان نيز همين مسئله بوده است.
۸. انتقال سريع بيمار مسموم به يك مركز درماني تخصصي مسموميت‌ها امكان درمان موفقيت آميز را افزايش مي‌دهد .
۹. در صورت امكان، نمونه باقي مانده قارچ مصرف شده توسط بيمار را براي شناسايي كادر پزشكي در بيمارستان به همراه داشته باشيد.