جمعه ۳۰ آبان ۹۹
۲۰:۰۲
۲۰:۰۲
- ۴۸ بازديد
- ۰ نظر
بهترين راه براي مواجه نشدن با يك بيماري، پيشگيري از ورود آن بيماري است.هزينه پيشگيري كمتر از درمان است، البته اگر درماني وجود داشته باشد. كنترل يعني كاهش جمعيت عامل بيماري به حدي كه خسارت اقتصادي فابل توجهي نرساند. راه هاي كنترل بيماري به قرار ذيل مي باشد.
براي جلوگيري از گسترش بيماري فردي كارآزموده هر روز قبل از اينكه قارچ چين ها شروع به كار كنند، بسترهاي كشت را چك كند، به محض ديدن قارچ آلوده به مايكوگون، نيم بطري هاي نوشابه هاي پلاستيكي را كه مقداري نمك در آن ريخته است، به صورت معكوس روي قارچ آلوده قرار دهد (تصوير پايين). لازم است قطر بطري كمي بيشتر از فطر فارچ باشد . نيم بطري را آنقدر به پايين فشار دهيد تا لبه هاي پايين آن به كمپوست برسد. اين عمل مانع از حركت اندامهاي تكثيري قارچ به قارچهاي مجاور خواهد شد. قبل از آبياري بايستي قارچهاي آلوده جمع شده باشند چون يكي از راههاي گسترش مايكوگون به قارچهاي ديگر، آبياري بستر كشت مي باشد. قارچهاي آلوده را به هيچ وجه با دست لمس نكنيد. به قارچ چين ها آموزش دهيد قارچهاي آلوده را لكس نكنند و اگر قارچ آلوده تيمار نشده ديدند، چوبكي تميز در كنار آن در خاك فرو كنند تا فرد كارآزموده مسئول ويژه، قارچ آلوده را تيمار كند. قارچ هاي آلوده را پس از جمع آوري در گودالي عميق دور از واحد توليدي دفن كنيد و رويش آهك بپاشيد و يا اتوكلاو كنيد و به بيرون از مزرعه منتقل كنيد.
دوستان در رابطه با كنترل شيميايي اين بيماري سئوال داشتند. از نظر علمي براي قارچ خوراكي كنترل شيميايي هرگز توصيه نمي شود. اما اگر بخواهيد اندامهاي تكثيري قارچ مايكوگون را در خاك پوششي توسط ماده اي شيميايي كنترل كنيد، كار بندازيم تا به حال خوب جواب داده است. اگر خاك پوششي را پاستوريزه كنيد، احتياج به تيمار آن با هيچ سمي نيست. اگر امكان پاستوريزه كردن خاك وجود ندارد، موقعي كه خاك را روي بستر پخش كرديد، به ازاء هر متر مربع از ۴ ليتر محلول كار بيندازيم استفاده كنيد. غلظت مورد استفاده در روي پاكت سم نوشته شده است. چون مقدار ماده موثره سم ممكن است،بسته به شركت توليد كننده آن، فرق كند، من مقدار مشخصي براي آن ذكر نمي كنم. زماني كه قارچ روي بستر كشت است، اصلا نبايد از هيچ سمي استفاده شود. چون سم جذب قارچ مي شود و بقيهاش را خودتان مي دانيد.