كمپوست سازي: خيس نمودن كاه و كلش
آبي كه به كمپوست فرستاده ميشود به فرم آزاد است و آبي كه از كمپوست خارج ميشود، حاوي محتويات كمپوست است. آب بازيافتي حاوي نيتروژن و جمعيتهايي از ميكروارگانيسمهاي ويژه ميباشد كه در فرآيند كمپوستسازي نقش بسيار مهمي ايفا مينمايند. به اين دليل استفاده از آب بازيافتي به طور قابل ملاحظهاي فرآيند كمپوستسازي را در مقايسه با استفاده از آب تازه بهبود ميبخشد.
علاوه بر پارامترهاي مذكور در مورد كيفيت آب، غلظت نيتروژن و مقدار ميكروارگانيسمها، pH يا معيار اسيديته آن نيز بايستي يادآوري شود. آب بازيافتي خوب بايستي واكنش قليايي داشته باشد. نكته اينجاست كه يك لايه مومي در سطح كلش تازه وجود دارد كه آب را دفع ميكند. وقتي كه واكنش آب قليايي است، اين لايه مومي حل ميشود و كلش به خوبي رطوبت را جذب ميكند. اين كار در زمان تهيه كمپوست و اضافه كردن كود مرغ، خيس خوردن كلش را تسهيل ميكند.
در تهيه آب بازيافتي به نكات ذيل بايستي توجه شود
آب بازيافتي علاوه بر نيتروژن، داراي گروههاي ويژهاي از ميكروارگانيسمها است. معمولاً بعد از چند بار كمپوستسازي مقدار كافي از آنها در آب بازيافتي وجود دارد. در اولين كمپوستسازي بايستي مقداري كود مرغ در آب بازيافتي حل شود تا به تكثير اين ارگانيسمها كمك كند. به اين دليل استفاده از تمام آب بازيافتي بدون گذاشتن باقيمانده، مطلوب نيست. آب بازيافتي، به منظور حفظ شرايط مطلوب و جلوگيري از فرآيندهاي بيهوازي در آن، بايستي هوادهي شود. بوي نامطبوع و pH پايين از علائم تخمير بيهوازي ميباشد. انتخاب روش هوادهي، مدت و شدت آن در هر زماني بسته به امكانات موجود در واحد توليدي فرق ميكند. آب بازيافتي خوب داراي رنگ قهوهاي و نسبتاً شفاف است و كمي بوي آمونياك ميدهد.
لبههاي مخازن آب بازيافتي بايستي حدود نيم متر بالاتر از سطح زمين قرار گيرد تا روان آب باران به داخل آنها سرازير نگردد.
حجم مخزن در زمان طراحي و ساخت بايستي محاسبه شود. براي خيس كردن توده كاه در زمان تهيه كمپوست مقدار كافي از آب بازيافتي بايستي وجود داشه باشد.
بايستي به مقدار كافي آب بازيافتي در مخزن باقي بماند تا از جمعيت ميكروارگانيسمهاي مفيد حمايت نمايند. براساس محاسبات،هر تن كمپوست به ۴ متر مكعب آب نياز دارد. معمولاً اين مقدار براي خيس كردن كاه و مقدار مورد نياز براي باقيماندن در مخزن كفايت ميكند.
علاوه بر پارامترهاي مذكور در مورد كيفيت آب بازيافتي، غلظت نيتروژن و مقدار ميكروارگانيسمها، pH يا معيار اسيديته آن نيز بايستي يادآوري شود. آب بازيافتي خوب بايستي واكنش قليايي داشته باشد. نكته اينجاست كه يك لايه مومي در سطح كلش تازه وجود دارد كه آب را دفع ميكند. وقتي كه واكنش آب قليايي است، اين لايه مومي بهتر حل ميشود و كلش به خوبي رطوبت را جذب نمايد.
هرچه زمان خيس كردن كلش بيشتر مي شود، رنگش تيره تر مي گردد.
۲۰:۳۸
- ۴۲ بازديد
- ۰ نظر