قارچ شيتاكه

آموزش و مشاوره پرورش قارچ

سه شنبه ۲۵ شهریور ۰۴

قارچ شيتاكه

 

قارچ شيتاكه

قارچ شيتاكه

قارچ شيتاكه يكي از محبوب ترين قارچ هاي دنيا است.اين قارچ به دليل طعم غني و مزاياي فراوان براي سلامتي ، مورد ستايش قرار گرفته است. شيتاكه نوعي قارچ خوراكي بومي شرق آسيا است. اين قارچ داراي سابقه طولاني استفاده ، هم به عنوان غذا و هم به عنوان مكمل دارويي است. تحقيقات اخير در مورد مزاياي سلامتي اين قارچ نيز خواص آن را تاييد كرده‌اند. هرچند تحقيقات باليني بر روي مزاياي سلامتي اين قارچ محدود است. با اين حال ، شيتاكه قارچي با كالري پايين و حاوي مقادير بالايي از ويتامين‌ها ، مواد معدني و تركيبات فعال زيستي مي‌باشد و يك ماده عالي براي رژيم غذايي شما هستند. تركيبات موجود در شيتاكه ممكن است به مبارزه با سرطان ، تقويت سيستم ايمني و حمايت از سلامت قلب كمك كند.

اين قارچ داراي رنگ قهوه اي تيره و كلاهك‌هايي بين۵ تا ۱۰ سانتي متر مي‌باشد. لبه هاي كلاهك به سمت داخل مي چرخند و قسمت زيرين و ساقه به رنگ سفيد است. شيتاكه به طور طبيعي بر روي درختان چوب سخت در حال پوسيدگي رشد مي كند. اين قارچ به صورت تازه ، خشك يا در مكمل هاي مختلف غذايي در سراسر جهان به فروش ميرسد.

ارزش غذايي قارچ شيتاكه

شيتاكه داراي كالري كمي است. آنها همچنين مقادير خوبي از فيبر ، ويتامين هاي گروه B و برخي مواد معدني را دارا مي‌باشند. شيتاكه منبع خوبي از مس است براي سوخت و ساز طبيعي و سلامت قلب عروق لازم است. اين قارچ همچنين منبعي غني از ويتامين ب۵ و سلنيوم است. سلنيوم يك عنصر معدني است كه خواص آنتي اكسيداني دارد.

قارچ شيتاكه همچنين حاوي ويتامين ب۲ ، ب ۳ ، روي و منگنز است. آنها همچنين حاوي ارگوتيونين ، يك تركيب فعال زيستي است كه داراي خواص آنتي اكسيداني ، ضد التهابي است. همچنين لنتينان ، تركيبي كه به مبارزه با عفونت هاي باكتريايي ، ويروسي و انگلي كمك كند نيز در اين قارچ يافت مي‌شود. در جدول زير نماي كلي از مواد مغذي موجود در قارچ شيتاكه آورده شده است.
مواد مغذي موجود در ۴ قارچ خشك شده (۱۵ گرم)

  • كالري: ۴۴
  • كربوهيدرات: ۱۱ گرم
  • فيبر: ۲ گرم
  • پروتئين: ۱ گرم
  • ويتامين B2: 11٪ مقدار مورد نياز روزانه (Daily value)
  • ويتامين B3: 11٪ مقدار مورد نياز روزانه
  • مس: ۳۹٪ مقدار مورد نياز روزانه
  • ويتامين B5: 33٪ مقدار مورد نياز روزانه
  • سلنيوم: ۱۰٪ مقدار مورد نياز روزانه
  • منگنز: ۹٪ مقدار مورد نياز روزانه
  • روي: ۸٪ مقدار مورد نياز روزانه
  • ويتامين B6: 7٪ مقدار مورد نياز روزانه
  • ويتامين ۶: D٪ مقدار مورد نياز روزانه

علاوه بر اين ، شيتاكه حاوي بسياري از اسيدهاي آمينه مشابه گوشت است.

اين قارچ همچنين داراي مقادير زيادي پلي‌ساكاريدها ، ترپنويدها ، استرولها و ليپيدها هستند كه برخي از آنها داراي خاصيت تقويت كننده سيستم ايمني ، كاهش كلسترول و ضد سرطان هستند. ميزان تركيبات فعال زيستي در شيتاكه بستگي به گونه، نحوه توليد، و ذخيره آنها دارد.

خواص شيتاكه

سلامت قلب: مصرف قارچ شيتاكه ميتواند به به كاهش كلسترول و در نتيجه سلامت قلب كمك كند.
تقويت سيستم ايمني: منابع غني اين قارچ از پلي ساكاريدها، ويتامين‌ها ، مواد معدني و آنزيم‌هاي مهم باعث تقويت سيستم ايمني و مبارزه با بسياري از بيماري ها ميشود

مقابله با سرطان: تحقيقات نشان داده است كه مصرف اين قارچ ميتواند در پيشگيري و بهبود انواع سرطان‌ها موثر باشد.

درمان زگيل تناسلي HPV: اين قارچ ميتواند درماني قطعي براي زگيل تناسلي به عنوان شايع ترين بيماري عفونت جنسي

اثرات ضد باكتريايي و ضد ويروسي: تحقيقات نشان داده كه قارچ شيتاكه داراي پتانسل ضد باكترياييست و تحقيقاتي براي استخراج ماده موثره‌ي آن براي توليد آنتي بيوتيك در جريان است.

تقويت استخوان‌ها: قارچ به عنوان تنها منبع گياهي ويتامين D ميتواند به بدن براي ساختن استخوانهاي قوي كمك كند.

براي مطالعه خواص كامل قارچ شيتاكه همراه با منابع معتبر به لينك زير مراجعه كنيد

مصرف شيتاكه

قارچ شيتاكه به هر دو صورت كامل در غذاهاي مختلف و به عنوان مكمل مورد استفاده قرار ميگيرد. گفته مي‌شود قارچ شيتاكه طعمي ده برابر قوي تر از قارچ‌هاي دكمه سفيد دارد. با خشك كردن قارچ و مجدداً با خيساندن در آب قبل از استفاده ، طعم آن شدت مي يابد. شيتاكه خشك و تازه در انواع سوپ‌ها ، خورش‌ها و ساير غذاها مورد استفاده قرار ميگيرد. مصرف شيتاكه به صورت خام ممكن است باعث التهاب پوستي شود. بهتر است در صورت استفاده از قارچ در غذا آن‌ها را به طور كامل طبخ كنيد.

قارچ شيتاكه

شيتاكه به عنوان مكمل

قارچ شييتاك مدتهاست كه در طب سنتي چيني مورد استفاده قرار مي گيرد. آنها همچنين بخشي از سنتهاي پزشكي ژاپن ، كره و روسيه شرقي هستند. در طب چيني ، مزايايي همچون تقويت سلامتي و طول عمر و همچنين بهبود گردش خون به شيتاكه نسبت داده شده است.
مطالعات نشان مي دهد كه برخي از تركيبات فعال زيستي در شيتاكه ممكن است در برابر سرطان و التهاب به بدن كمك كند . با اين حال ، بسياري از مطالعات انجام شده در حيوانات يا لوله‌هاي آزمايش انجام گرفته و تحقيقات باليني كمي در مورد اين قارچ موجود است. اگرچه مزاياي پيشنهادي اميدواركننده است ، اما تحقيقات بيشتري براي اثبات اين خواص لازم است.

موارد منع مصرف

درمورد بارداري يا شيردهي ، اطلاعات كافي و در مورد ايمني مصرف قارچ شيتاكه در دسترس نيست. در قسمت ايمن بمانيد و از استفاده خودداري كنيد.

همچنين در مورد بيماريهاي خود ايمني مانند ام اس ، لوپوس، روماتيسم مفصلي و ديگر بيماري‌ها قارچ شيتاكه ممكن است باعث بيشتر فعال شدن سيستم ايمني بدن شود و ممكن است علائم اين بيماريها را افزايش دهد. اگر يكي از اين شرايط را داريد ، بهتر است از مصرف قارچ شيتاكه خودداري كنيد.

تاريخچه كشت شيتاكه

اولين سوابق مكتوب كشت شيتاكه در مربوط به سوابق به منطقه لونگكون است كه توسط هه ژان در سال ۱۲۰۹ در دوره سلسله هان در چين گردآوري شده است. توضيحات آن از توليد شيتاكه بارها مورد اشاره قرار گرفته از جمله در اولين كتاب در زمينه پرورش شيتاكه در سال ۱۷۹۶ كه توسط ساتو چاريو يك باغبان ژاپني گردآوري شد. ژاپني ها با بريدن درختان شي (shii) با تبر و قرار دادن كنده‌هاي آن در محل‌هايي كه قبلاً شيتاكه در آنها رشد كرده بودند و حاوي اسپور شيتاكه بودند ، قارچ را پرورش مي‌دادند. تا قبل از دهه ۱۹۸۰ ، اين قارچ در ژاپن با استفاده از روش هاي باستاني در مكان‌هاي خاص پرورش داده ميشدند. در اين دهه محقان ژاپني موفق شند با ابداع روش هاي جديد و قرار دادن ميسيليوم قارچ در سوراخ هاي تعبيه شده در كنده بلوط اين قارچ را به در مقياس بزرگ پرورش دهند. امروزه شيتاكه در سراسر جهان به طور گسترده كشت مي شود و حدود ۲۵٪ از توليد سالانه قارچ ها را به خود اختصاص مي دهد. هم اكنون چين حدود ۸۰ درصد بازار توليد اين قارچ را در اختيار دارد.

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.