دوشنبه ۲۴ شهریور ۰۴

ارزش غذايي و مواد تشكيل دهنده گانودرما

ارزش غذايي و مواد تشكيل دهنده گانودرما

 

اجزاي گانودرما

بيشتر قارچ‌ها از حدود ۹۰٪ وزني آب تشكيل شده‌اند. ۱۰٪ باقيمانده شامل پروتئين ، چربي ، كربوهيدرات، فيبر ، خاكستر ، و بعضي از ويتامين ها و مواد معدني با پتاسيم ، كلسيم ، فسفر ، منيزيم است. سلنيوم ، آهن ، روي و مس اكثر مواد معدني قارچ‌ها را تشكيل مي دهد. در يك مطالعه بر روي اجزاي گانودرما لوسيديوم ، مشخص شد كه اين قارچ حاوي ۱.۸٪ خاكستر ، ۲۶-۲۸٪ كربوهيدرات ، ۳-۵٪ چربي ، ۵۹٪ فيبر و ۷-۸٪ پروتئين است (Mau, Lin, and Chen 2001). (در شيمي تحليلي ، به منظور تجزيه و تحليل مواد معدني نمونه‌ها ، پسماند غير گازي و غير مايع پس از احتراق كامل خاكستر گفته مي‌شود.)

پلي ساكاريدها ، پپتيدوگليكانها و تري‌ترپن‌ها سه ماده اصلي فيزيولوژيكي فعال در گانودرما هستند. اما ، مقدار و درصد هر مؤلفه مي تواند در محصولات طبيعي و تجاري بسيار متنوع باشد. در تحقيقي در سال ۲۰۰۸ (Chang, S. T., and J. A. Buswell. 2008) يازده نمونه به طور تصادفي از محصولات تجاري گانودرما از مغازه‌هاي هنگ كنگ خريداري شده در براي دو مؤلفه فعال اصلي ، تري‌ترپن‌ها و پلي ساكاريدها مورد بررسي قرار گرفت ، مشخص شد كه محتواي تري‌ترپن‌ها از بازه از غير قابل كشف تا ۷.۸ درصد و محتواي پلي ساكاريدها از ۱.۱-۵.۸ درصد متغير بود. چنين تغييراتي مي تواند به دلايل مختلف از جمله تفاوت در گونه‌هاي قارچ و تفاوت در روش هاي توليد رخ دهد.

پلي ساكاريدها

پلي ساكاريدها طيفي از ماكرومولكولهاي بيولوژيكي با ساختارهاي متنوع و خصوصيات فيزيولوژيكي گسترده ميباشند. پلي ساكاريدهاي مختلفي از ميوه قارچ ، اسپورها و ميسليوم گانودرما استخراج شده است. گزارش شده است كه پلي ساكاريدهاي گانودرما (GL-PS)داراي طيف گسترده‌اي از خواص زيستي مي‌باشند كه از جمله آن‌ها مي‌توان به خواص ضد التهابي ، كاهش قند خون ، ضد انعقادي، ضد توموري و تقويت سيستم ايمني بدن اشاره كرد. پلي ساكاريدها معمولاً با آب داغ از قارچ و همچنين به صورت عصاره به وسيله‌ي اتانول يا متانول حاصل مي‌شوند. اين قارچ همچنين از ماتريكسي از پلي ساكاريد كيتين تشكيل شده است كه علت سختي جسم قارچ ميباشد و تا حد زيادي توسط بدن انسان غير قابل هضم است. تعداد زيادي از پلي ساكاريدهاي استخراج شده از گانودرما اكنون به عنوان داروهايي براي بيماري‌هايي از جمله سرطان و بيماري‌هاي كبد در بازار عرضه مي شوند (Gao et al. 2005).

تري‌ترپن‌ها

ترپن‌ها نوعي از تركيبات طبيعي هستند كه اسكلت هاي كربن آنها از يك يا چند واحد ايزوپرن C5 تشكيل شده است. اين تركيبات به طور گسترده در بسياري از گياهان يافت مي‌شوند. همچنين مشخص شده است كه ترپن‌ها داراي فعاليت ضد التهابي ، ضد توموري و پايين آورنده چربي هستند. خواص درماني گياهاني مانند رزماري و جينسنگ را به وجود ترپن‌ها در آن‌ها نسبت مي‌دهند.

تري‌ترپن‌ها يك زير مجموعه از ترپن‌ها مي‌باشد. بسياري از گونه هاي گياهي تري‌ترپن‌ها را به عنوان بخشي از برنامه عادي رشد و توسعه خود سنتز مي‌كنند. برخي از گياهان در لاتكس و رزين خود مقادير زيادي تري‌ترپن‌ دارند و به نظر مي رسد كه اين مواد در مقاومت گياهان به بيماري نقش دارند.

استخراج تري‌ترپن‌ها نيز با آب داغ و يا با استفاده از متانول يا اتانول انجام مي شود. گزارش شده است كه بيش از ۱۰۰ نوع تري‌ترپن با تركيبات شيميايي شناخته شده در گانودرما يافت شده است كه در بين آنها ، بيش از ۵۰ مورد تنها در اين قارچ يافت مي‌شود.

گانودرما لوسيديوم به وضوح سرشار از تري‌ترپن‌ها است ، و اين دسته از تركيبات مسئول طعم تلخ آن هستند و به اعتقاد متخصاصان گياهان دارويي ، مزاياي سلامتي مختلفي از جمله كاهش چربي و اثرات آنتي اكسيداني را به آن اعطا مي‌كند. با اين حال ، محتواي تري‌ترپن‌ها در گونه‌هاي مختلف و همچنين مراحل مختلف رشد متفاوت است. از محتواي تري‌ترپن‌هاي قارچ معمولا به عنوان معياري براي سنجش كيفيت نمونه‌هاي مختلف گانودرما استفاده مي‌شود.

ديگر اجزا

تجزيه و تحليل ميوه گانودرما لوسيديوم مواد معدني فسفر ، سيليس ، گوگرد ، پتاسيم ، كلسيم و منيزيم را به عنوان اجزاي اصلي نشان ميدهد. آهن ، سديم ، روي ، مس ، منگنز و استرانسيوم نيز در مقادير كمتري مشاهده شده است ، همانند فلزات سنگين سرب ، كادميوم و جيوه. بررسي ميوه خشك شده يك گونه گانودرما وحشي جمع آوري شده از طبيعت نشان داد كه اين قارچ از ۱۰.۲ درصد مواد معدني برخوردار است كه پتاسيم ، كلسيم و منيزيم اجزاي اصلي آن مي باشند. همچنين در يك تحقيق بر روي گانودرما لوسيديوم خريداري شده از بازارهاي بنگلادش مواد معدني موجود در قارچ را به شرح زير گزارش كردند.

اجزاي گانودرما

همچنين به عنصر ژرمانيوم كه از نظر غلظت (۴۸۹ ميكروگرم بر گرم) پنجمين عنصر در بين مواد معدني كشف شده در ميوه گانودرما لوسيديوم ميباشد توجه خاصي شده است. اين ماده معدني همچنين در بسياري از گياهان از جمله جينسنگ ، آلوئه ورا و سير به مقدار بسيار كمي موجود است. اگرچه ژرمانيم يك عنصر حياتي براي بدن نيست ، اما در دوزهاي پايين ، به آن خواصي مانند تقويت سيستم ايمني ، ضد توموري ، آنتي اكسيدان و ضد تحريك كننده نسبت داده شده است (Kolesnikova, Tuzova, and Kozlov 1997).

گانودرما لوسيديوم حاوي برخي ديگر از تركيبات مانند پروتئين‌ها و لكتين‌ها است كه مي‌تواند كمك كننده خواص دارويي گزارش شده آن باشند. ميزان پروتئين در قارچ خشك شده گانورما حدود ۷ تا ۸ درصد گزارش شده است كه پايين تر از بسياري از قارچ‌هاي ديگر است. برخي ازين پروتئينها به خواص دارويي گانودرما كمك مي‌كنند از جمله LZ-8 ، كه به تقويت سيستم ايمني كمك ميكند و از ميسيليوم قارچ استخراج شده است (Van Der Hem et al. 1995). تركيبات ديگري كه از گانودرما لوسيديوم استخراج شده‌اند شامل آنزيم‌هايي مانند متالوپروتاز هستند كه باعث تاخير در زمان لخته شدن خون مي‌شوند. علاوه بر اين ، اسپورهاي گانودرما لوسيديوم حاوي مخلوطي از چندين اسيد چرب با زنجيره بلند هستند كه ممكن است در فعاليت ضد توموري قارچ نقش داشته باشند (Fukuzawa et al. 2008).

 

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.