چگونه از شر بيماري مايكگون در سالنهاي پرورش قارچ دكمهاي خلاص شويد؟
بيماري مايكگون با نامهاي حبابتر، كپك سفيد، پوسيدگي نرم و بيماري وزيكولي نيز شناخته ميشود. كلمه مايكگون يك واژه يوناني است و “مايكو” يعني قارچ و ” گون” به معني اندام بارده قارچ هست. از آنجايي كه اين عامل قارچي تمايل دارد در اندام بارده قارچ بهصورت انگل زندگي كند به آن مايكگون ميگويند. عامل اين بيماري Mycogone perniociosa ميباشد.
علائم بيماري
۱- تشكيل تودههاي بافتي سيبزميني شكل سفيدرنگ در سطح كلاهك
۲- قارچهايي كه در مراحل اوليه رشد به اين بيماري آلوده شدهاند، تودههاي بدشكل سفيدرنگ روي كلاهك آنها رشد ميكند و با توسعه بيشتر، توده به رنگ قهوهاي درميآيند و شروع به پوسيدن و از هم گسيختن بافت قارچ ميكند.
۳- در شرايطي كه رطوبت بالا باشد، قطرات مايع قهوهايرنگ در سطح اندام انگل قارچي مشاهده ميشود كه با فساد قارچ و شل شدن بافت و بوي بد فساد قارچ همراه است به همين دليل به آن حبابتر ميگويند. در شرايط محيطي خشكتر (رطوبت كمتر در سالن) در بافت بيماري فساد كمتري ايجاد ميشود و شبيه بيماري ورتيسيليوم به نظر ميرسد.
۴- اگر قارچهاي بالغ بيمار شوند تنها پايين ساقه آنها آلوده ميشود.
منشأ بيماري مايكگون، خاك پوششي است؛ زيرا زيستگاه اين كپك در خاك است. هر چه آلودگي خاك پوششي بيشتر باشد، عملكرد كاهش بيشتري خواهد داشت. اگر كه دو يا چند مورد از بيماري در سالن مشاهده شوند، در صورت انجام اقدامات بهداشتي مناسب جهت جلوگيري از شيوع و گسترش آن، ميتوان آن را كنترل نمود و در عملكرد محصول تأثير چنداني نخواهد داشت.
چگونه از شر مايكگون خلاص شويد؟
اقدامات پيشگيرانه
۱- راهحل اصلي اين بيماري پيشگيري اوليه است كه مانع بروز اين بيماري شويم.
۲- استفاده از فيلترهاي هوا در دريچههاي ورودي و خروجي سالنها؛ زيرا عامل بيماري بهراحتي توسط باد و يا حشرات منتقل ميشود.
۳- هرچه سطوح ديوارها و كف سالنها صاف و صيقل باشد تميز و ضدعفوني كردن آنها آسانتر و مدت ماندگاري اسپورهاي بيماري و آلودگي در شكاف و درزهاي آن كمتر ميشود؛ بنابراين ديوارهاي ساندويچ پانل در مقايسه با ديوارهاي سراميك اولويت دارد و ديوارهاي سراميكي بر ديوارهاي سيماني ارجحيت دارد.
سانديچ پنل
۴- عمليات كوكات ضدعفوني با بخار براي اسپورها و آلودگيهاي موجود در درز و شكافهاي ديوارههاي سالن روش بسيار خوبي است. در عمليات كوكات، به مدت ۱۰ ساعت با بخار آب ۷۰ درجه سانتي گراد، سالن را ضدعفوني مي كنيم.
۵- در صورت امكان، استفاده از هواسازهاي ايرواشر، زيرا قسمت ايرواشر اين هواساز عمل شستشو و ضدعفوني هوا را بر عهده دارد.
۶- يكي از منابع اين بيماري خاك پوششي است و ضدعفوني خاك پوششي و جلوگيري از آلوده شدن آن امري مهم در كنترل اين بيماري است. در اين روش پاستوريزه خاك با بخار ۵۹-۶۲ درجه سانتي گراد به مدت ۸ ساعت انجام ميگردد.
۷- تهويه نامناسب محيط كشت و درجه حرارتهاي بالا باعث افزايش رشد بيماري ميشود.
۸- رعايت اصول بهداشتي سالن و كاركنان چهبسا اسپورهاي اين بيماري ميتواند به هر سطحي ازجمله ديوارها، لباس و وسايل بچسبد و توسط كارگران با وسايل كار منتقل شوند.
۹- بازديد از سالنها از سالنهاي سالم و بدون آلودگي به سمت سالنهاي آلوده باشد. ابتدا سالنهاي سالم را بازديد كنيد و بعد سراغ سالنهاي آلوده برويد تا عامل بيماري را از سالن آلوده به سالن سالم منتقل نكنيد.
۱۰- قارچ چينها كساني هستند كه سطح بستر را بهخوبي زير نظر دارند، از آنها بخواهيد در صورت مشاهده آلودگي، سريعاً شما را مطلع كنند.
۱۱- قارچ چين هاي سالن هاي آلوده را به سالن هاي سالم منتقل نكنيد.
اقدامات درماني
۱- ابتدا بايد با دقت بررسي شود كه چگونه اين بيماري منتقل شده است تا روي علت بيماري و رفع آن تمركز كنيم.
۲- در هنگام طغيان بيماري، دوره كشت را كوتاه كنيد و از فلش سوم چشمپوشي كنيد.
۳- براي جلوگيري از گسترش بيش از حد بيماري، در محل بيماري نمك به ميزان زياد بزنيد؛ نمك علاوه بر اينكه جاذب رطوبت است از پخش شدن اسپورها جلوگيري ميكند.
۴- بيماري مايكگون را تا زماني كه اسپور توليد نكرده كنترل كنيد. به اين صورت كه زمان اسپورزايي اين بيماري، همزمان با تغيير رنگ آن است؛ بنابراين قبل از تغيير رنگ مايكگون، آن را از سالنها جمعآوري كنيد.
۵- سعي شود در كنترل بيماري مايكگون، از فرمالين استفاده نشود، چهبسا فرمالين خود محيطي براي رشد تريكودرما يا كپك سبز ايجاد ميكند.
۶- درصورتيكه بيش از چند مورد بيماري در سالن مشاهده نگرديد، محل بيماري به نمك آغشته شود، طوري كه نمك روي مايكگون را كامل بپوشاند يا يك ظرف پلاستيكي را عميقاً بهطوريكه به كمپوست برسد و آب به قارچهاي آلوده نرسد، در آن فرو برده و روز بعد همان آلودگي را داخل نايلونهاي پلاستيكي ريخته و از سالن جمعآوري كنيد.
۷- بيماري مايكگون دو نوع اسپور توليد ميكند؛ اسپورهاي تكسلولي با ديواره نازك و بسيار سبك كه بهراحتي توسط باد جابجا ميشوند و اسپورهاي دو سلولي با ديواره ضخيم و سنگينتر كه به مدت چند سال زنده ميمانند. اين دو نوع اسپور توسط آب آبياري بهراحتي منتقل ميشوند، بنابراين اگر سالن شما به بيماري مايكگون آلوده شده است زمان آبياري بسيار مهم است اگر قارچهاي آلوده به بيماري جمع آوري نگردد و آبياري انجام دهيد بدون هيچ زحمتي بيماري را خود شما منتشر كردهايد.
۸- نكته مهم: آبياري زماني انجام گيرد كه قارچهاي آلوده به بيماري جمعآوريشده باشند.
۹- مهمترين قارچكش اين بيماري، اسپورگون يا آكورد است. استفاده از اين قارچكش در مرحله هوادهي به ميزان ۱ گرم در مترمربع در آب آبياري ميتواند مؤثر واقع شود.
۱۱:۱۱
- ۴۷ بازديد
- ۰ نظر