مراحل توليد كمپوست قارچ در پرورش قارچ

آموزش و مشاوره پرورش قارچ

جمعه ۲۱ شهریور ۰۴

مراحل توليد كمپوست قارچ در پرورش قارچ

كمپوست قارچ به كودي گفته مي‌شود كه از بازيافت و تجزيه مواد آلي (مواد زائدي كه از بقاياي گياهان و حيوانات برجاي مي‌ماند) به دست مي‌آيد. اين ماده بسيار حاصلخيز است و به دليل بالا بودن مواد آلي موجود در آن باعث تقويت خاك، افزايش حاصلخيزي و بهبود ساختمان خاك مي‌شود. با توجه به اينكه بستر كاشتي كه قارچ در آن رشد مي‌كند نيز تركيبي فرآوري شده از كاه و مواد ديگر است و يك نوع كود گياهي به حساب مي‌آيد، به آن كمپوست گفته مي‌شود.

از انواع كمپوست در باغباني، كشاورزي، گلكاري، فضاي سبز، چمن‌كاري و توليد گياهان زينتي به عنوان تقويت‌كننده خاك استفاده مي‌شود.

 

 كمپوست قارچ

طرز تهيه كمپوست قارچ در منزل

براي تهيه و توليد بستر توليد قارچ (كمپوست قارچ) در منزل بايستي در مرحله اول به نيازهاي غذايي قارچ كشت شده و نوع قارچ توجه نمود. كمپوست قارچ در روش‌هاي سنتي از كود اسب يا كود مرغي توليد مي‌شود. استفاده از كود حيواني براي توليد كمپوست قارچ خوراكي به علت تامين مواد غذايي مورد نياز قارچ بسيار موثر است. در حال حاضر براي توليد كمپوست از ساير مواد از جمله ويژه بقاياي گياهي و مواد زائد سلولزدار كارخانجات قند، كاغذ و... نيز استفاده مي‌شود.

 

مراحل تهيه كمپوست قارچ در منزل به شرح زير مي‌باشد:

  1. براي تهيه كمپوست قارچ در منزل مي‌توانيد از فرمول‌هاي مختلف استفاده كنيد. براي انجام اين كار نياز به كيسه پلاستيكي ضخيم و بزرگ، سطل يا جعبه‌ داريد. لازم است در اطراف و كف كيسه يا سطل چند سوراخ براي خروج زهكش و تهويه اضافه كنيد.
  2. مقدار حدود ۸ الي ۱۰ كيلوگرم كاه يا كلش يكي ‏از گياهان تيره غلات را تهيه نمائيد و آنها را در اندازه‌هاي 8 الي 14 سانتيمتر خرد كنيد.
  3. كلش‏‌هاي تهيه شده را در يك ظرف بزرگي مانند قابلمه يا ديگ ريخته و روي آن‌ها آب معمولي بريزيد، بطوري كه كاه و كلش‌ها كاملا در آب قرار گيرند و سپس آن را بر روي شعله گاز حرارت دهيد. لازم است از لحظه به جوش آمدن كامل آب، حداقل به مدت ۳۰ دقيقه به كلش‌‏ها حرارت دهيد و كاه و كلش‏‌هاي در حال حرارت را گاهي زير و رو نمائيد.
  4. حرارت باعث ضدعفوني شدن كاه و كلش و از بين رفتن بقاياي بذر باقي مانده در آنها خواهد شد. همچنين جوشيده شدن كاه و كلش باعث نرم شدن بافت آنها شده و ريسه‌هاي قارچ راحت‌تر در آنها نفوذ خواهد كرد.
  5. بعد از نيم ساعت كاه و كلش را آبكشي نموده و اجازه دهيد تا خنك شوند.
  6. كلش‌‏هاي خنك شده بايستي در چند مرحله به كيسه پلاستيكي به ارتفاع حدوداً ۱۰-۱۵ سانتيمتر انتقال دهيد و با كف دست به آن‌ها كمي فشار داده تا كيسه حالت استوانه‌اي شكل شود.
  7. محتويات بذر يا اسپان قارچ را با قاشق يا ميله‌اي تميز كه آن را با الكل ضد عفوني نموده‌ايد به محتويات كاه و كلش كيسه اضافه كنيد.
  8. مجددا كلش‏‌هاي سرد شده را به همان ارتفاع و اندازه برداشته و به درون كيسه پر نمائيد تا روي بذور پوشيده شود و با دست روي آنها كمي فشار دهيد تا تماس كامل حاصل گردد.
  9. دوباره بذر پاشيده و روي آنها كلش اضافه نمائيد و اين كار را آنقدر ادامه دهيد تا اينكه هم كيسه پر شود وهم بذر و كلش‏تان تمام گردد.
  10. درب كيسه پلاستيكي را محكم بسته و زير آن ظرفي (بهتر است پلاستيكي باشد) قرار دهيد تا آب اضافي درون كيسه كه به مرور زمان خارج خواهد شد اطراف را خيس وكثيف نكند.
  11. طرز تهيه كمپوست قارچ در منزل
  12. بسته حاوي كمپوست قارچ را در محيطي با دماي بين ۱۸ الي ۲۴ درجه سانتيگراد نگهداري كنيد. لازم است كيسه در معرض تابش نور مستقيم آفتاب نباشد.
  13. معمولاً بين دو هفته تا يك ماه طول مي‏‌كشد تا كمپوست آماده شود.
  14. توجه داشته باشيد، مقدار آب به حدي است كه اگر كاه را فشار دهيد بايستي از لاي انگشتانتان آب خارج شود.
  15. بعد از گذشت يك ماه، كمپوست به رنگ قهوه‌اي در خواهد آمد و بوي آمونياك كمپوست از بين مي‌رود. مي‌توانيد براي ضدعفوني نمودن كمپوست قارچ از قرص فتوكسين يا فنل يا فرمالين استفاده كنيد.

توجه داشته باشيد چنانچه كمپوست شما داراي بوي بسيار بدي است، هواي آن ناكافي بوده و بايستي هوادهي انجام دهيد و لايه‌هاي كمپوست را با وسيله‌اي مانند چنگك زير و رو كنيد. همچنين اگر توده خيلي خيس است، مقداري مواد خشك به آن اضافه كنيد.

 

 

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.