قارچ هاي سمي خطرناك

آموزش و مشاوره پرورش قارچ

دوشنبه ۲۴ شهریور ۰۴

قارچ هاي سمي خطرناك

تا حالا از نزديك قارچ سمي ديده‌ايد؟ تفاوت اين گونه قارچ‌ها را با قارچ‌هاي خوراكي مي‌دانيد؟ احتمالا در طبيعت قارچ‌هايي كه در كوه و دشت مي‌رويند را ديده‌ايد و خواسته باشيد آنها را بچينيد. ولي بايد به شما هشدار دهيم كه مسموميت با قارچ سمي بسيار خطرناك است؟ در اين مقاله درباره‌ي مسموميت با قارچ سمي صحبت خواهيم كرد.

 

در اين مقاله مي‌خوانيم:

مسموميت با قارچ سمي چيست؟

علائم مسموميت غذايي با قارچ سمي چيست؟

چگونه قارچ سمي را از قارچ خوراكي تشخيص دهيم؟ 

از كجا بفهميم قارچ سمي خورده‌ايم؟

نكات و توصيه‌هاي مهم در پيشگيري از مسموميت با قارچ سمي

مسموميت با قارچ سمي را چگونه درمان كنيم؟

عوارض جانبي و مشكلات خوردن قارچ سمي

توجه: از چيدن و خوردن هر گونه قارچ در طبيعت خودداري كنيد و از قارچ‌هاي بسته بندي براي پخت و پز استفاده كنيد.

 

مسموميت با قارچ سمي چيست؟

سالانه تعداد زيادي از مردم در سراسر دنيا به دليل خوردن قارچ‌هايي كه در حياط و يا طبيعت پيدا كرده‌اند، دچار مسموميت غذايي مي‌شوند. اين نوع از قارچ‌ها سمي بوده و نبايد خورده شوند. تشخيص خوراكي بودن و يا نبودن قارچ‌ها بسيار دشوار است. قارچ‌هاي سمي باعث ايجاد حالتي ناخوشايند در افراد شده و گاهي حتي ممكن است كشنده باشند.

 

علائم مسموميت غذايي با قارچ سمي چيست؟

نشانه‌هاي رايج اين نوع مسموميت غذايي شامل:

 

حالت تهوع

دل پيچه

استفراغ

سر درد

سر گيجه

قرمز شدن و تغيير حرارت پوست صورت و شكم

تپش قلب

نشانه‌هاي مسموميت با قارچ سمي

نشانه‌هاي شديدتر بيماري شامل:

 

تشنج

توهم

مشكلات تنفسي

نارسايي كبدي و كليوي

كما

مرگ

گاهي علائم درست بعد از خوردن قارچ سمي پديدار مي‌شود، در برخي موارد هم بعد از چندين ساعت نشانه‌هاي در فرد ظاهر خواهند شد. علائمي كه بعد از ۲ ساعت ظاهر مي‌شوند، كم‌تر از علائمي كه بعد از ۶ ساعت ظاهر مي‌شوند خطرناك اند.

 

علت مسموميت 

 

خوردن قارچ سمي باعث مسموميت غذايي خواهد شد.

 

چگونه قارچ سمي را از قارچ خوراكي تشخيص دهيم؟ 

روش اول – ظاهر قارچ را به دقت بررسي كرده و احتياط كنيد 

 

يك: قارچ‌هايي را انتخاب كنيد كه هاگدان سفيد رنگ نداشته باشند:

 

به دنبال قارچ‌هايي باشيد كه هاگدان قهوه‌اي و يا زرد متمايل به قهوه‌اي داشته باشند. با وجود اينكه برخي از قارچ‌هايي با هاگدان سفيد رنگ خوراكي هستند، سمي‌ترين و كشنده‌ترين گروه قارچ‌ها يعني خانواده‌ي آمانيتا (Amanitas) تقريباً هميشه هاگدان‌هاي سفيد رنگ دارند.

 

تشخيص قارچ سمي

مرجع تصاوير از سايت wikihow است.

دو: قارچ‌هايي را انتخاب كنيد كه كلاهك و يا ساقه‌ي قرمز رنگ نداشته باشند:

 

قارچ‌هايي را انتخاب كنيد كه كلاهك و ساقه‌ي قهوه‌اي و يا زرد متمايل به قهوه‌اي داشته باشند. بسياري از قارچ‌هاي قرمز سمي هستند.

 

در واقع قارچ‌هاي قرمز از رنگ خود به عنوان يك سيستم هشدار طبيعي استفاده مي‌كنند تا تغذيه كننده – از جمله انسان – را از خود دور كنند.

چگونگي تشخيص قارچ سمي 

سه: به دنبال قارچ‌هايي بدون فلس روي كلاهك باشيد 

 

از قارچ‌هايي كه داراي فلس و يا نقاط سايه و روشن روي كلاهك هستند، دوري كنيد. اين نقاط سايه و روشن خود را به صورت نقاط روي كلاهك نشان مي‌دهند. اين نقاط در ميان قارچ‌هاي سمي بسيار شايع است.

 

براي مثال قارچ‌هاي سفيد ممكن است فلس‌هاي زرد متمايل به قهوه‌اي يا قهوه‌اي روي كلاهك داشته باشند.

قارچ سمي چگونه است؟

چهار: به دنبال قارچ‌هايي فاقد حلقه روي ساقه باشيد 

 

به زير كلاهك نگاهي بيندازيد و به دنبال حلقه‌اي دامن مانند به شكل يك كلاهك كوچك روي ساقه باشيد. اگر قارچي كه انتخاب كرديد، اين حلقه را داشته باشد، از مصرف آن خودداري كنيد. چرا كه بسياري از قارچ‌هاي سمي داراي اين حلقه هستند.

 

قارچ سمي و خطرناك

پنج: هنگامي كه براي جمع آوري قارچ مي‌رويد، دو سبد به همراه داشته باشيد

 

قارچ‌هايي كه از خوراكي بودن آن اطمينان داريد درون يك سبد و قارچ‌هايي كه به آن‌ها شك داريد در سبد ديگر قرار دهيد.

 

با دست زدن به قارچ سمي مشكلي براي فرد به وجود نمي آيد. با يك كارشناس در مورد تشخيص قارچ‌هايي كه به آن‌ها شك داريد، استفاده كنيد.

مي‌توانيد با كارشناسان بخش قارچ شناسي دانشگاه محل اقامت خود مشورت كنيد 

قارچ‌هاي خوراكي در منطقه‌ي مخصوصي رشد نمي‌كنند. اين گونه از قارچ‌ها در جنگل، روي درختان و … رشد مي‌كنند.

زمان جمع آوري قارچ‌ها نيازي به پوشيدن دستكش نيست.

جمع آوري قارچ

شش: تا زماني كه صد در صد در مورد خوراكي بودن قارچ مطمئن نشده‌ايد، آن را مصرف نكنيد 

 

زماني كه قارچ‌ها را جمع آوري مي‌كنيد، بسيار محتاط باشيد و فراموش نكنيد كه بسياري از قارچ‌هاي سمي و غير سمي بسيار به هم شباهت دارند.

 

برخي از انواع قارچ‌ها در طي مراحل رشد، از نظر ظاهري تغيير مي‌كنند و همين مسئله تشخيص آن‌ها را دشوارتر خواهد كرد.

 

براي مثال، قارچ‌هاي متعلق به يك دسته‌ي خاص به دليل قرار گرفتن در معرض تابش نور خورشيد ممكن است تغيير رنگ دهند.

به نظر كارشناسان تا زماني كه يك قارچ وحشي سه بار تشخيص داده نشده، نبايد مصرف شود. يك كارشناس بايد هر سه بار اين تشخيص را تاييد كند.

روش دوم – تشخيص گونه‌هاي قارچ خوراكي رايج 

 

براي پيدا كردن قارچ پور چيني (porcini mushrooms) يا قارچ تيره سر به دنبال قارچ‌هايي با اندازه‌ي متوسط با كلاهكي به رنگ قهوه‌اي يا زرد متمايل به قهوه‌اي باشيد.

در نزديكي درختان كاج نوئل، نراد و كاج معمولي به دنبال اين گونه از قارچ باشيد. قارچ‌هاي پور چيني معمولا اوايل زمستان در مناطقي با ارتفاع پايين و فصل تابستان در مناطقي با ارتفاع بالا قابل برداشت خواهند بود. معمولاً ساقه‌ي اين نوع قارچ هرچه به سمت كلاهك مي‌رود نازك‌تر مي‌شود.

 

براي پيدا كردن قارچ چنترل (Chanterelles) به دنبال قارچ‌هايي با كلاهك كوچك با مركزي مقعر باشيد

براي پيدا كردن اين گونه از قارچ به دنبال قارچ‌هايي زرد و يا زرد طلايي با لبه‌هايي چين دار و برآمده به سمت بيرون باشيد. ساقه‌ي اين قارچ شيپور مانند بوده و در نقطه‌ي اتصال به كلاهك ضخيم‌تر مي‌شود. قارچ‌هاي چنترل معمولاً در پاييز تا اوايل بهار در زير درختان تيره‌ي مخروطيان و درختان چوب سخت مي‌رويند.

 

براي پيدا كردن قارچ پفي يا صدفي (Puffballs) به دنبال قارچ‌هايي با كلاهك كروي به رنگ سفيد يا زرد متمايل به قهوه‌اي كم رنگ باشيد

اين نوع از قارچ‌ها به دليل ساختار ويژه‌ي خود معمولاً به راحتي قابل تشخيص هستند و معمولا در فصل پاييز و زمستان در مسيرهاي عبوري و حاشيه‌ي بيشه زار ها مي‌رويند.

 

يك قارچ پفي را از وسط نصف كنيد اگر داخل آن سفيد باشد براي خوردن مناسب است. اگر داخل آن زرد و يا قهوه‌اي شده باشد، نبايد آن را مصرف كرد.

 

براي پيدا كردن قارچ ژوليده (Shags) به دنبال قارچ‌هايي با كلاهك دراز و ستون مانند به همراه فلس‌هايي ورقه ورقه باشيد

اين نوع از قارچ به دليل داشتن هاگدان‌هاي بي شمار تيغ مانندي كه روي ساقه‌ي توخالي آويزان شده اند، شناخته مي‌شود. اين نوع از قارچ به خوبي در مناطق شهري مرطوب و خنك مي‌رويند. اين نوع قارچ را در نزديكي جاده‌هاي شلوغ و پر رفت و آمد جمع آوري نكنيد، چرا كه احتمال آلودگي آن با دود ناشي از خودروها وجود دارد.

 

روش سوم – اطلاعات خود را در مورد قارچ‌ها افزايش دهيد 

 

يك: به گروه‌هاي قارچ شناسي محلي بپيونديد

دو: كتاب‌هاي راهنماي صحرايي قارچ‌ها را خريداري كرده و آنها را به دقت مطالعه كنيد

سه: در كلاس‌هاي قارچ شناسي دانشگاه محل اقامت خود شركت كنيد

از كجا بفهميم قارچ سمي خورده‌ايم؟

تشخيص اين نوع مسموميت غذايي دشوار است. پزشك بعد از معاينه و گرفتن شرح حال و پرسيدن سوالاتي در مورد علائم بيمار، در مورد آخرين غذايي كه فرد خورده هم از او خواهد پرسيد. تشخيص پزشك به اطلاعاتي كه بيمار در اختيارش قرار مي‌دهد، بستگي دارد.

 

خوردن قارچ سمي

نكات و توصيه‌هاي مهم در پيشگيري از مسموميت با قارچ سمي

با نخوردن قارچ‌هايي كه در طبيعت جمع آوري شده، مي‌توان از مسموميت غذايي پيشگيري كرد. تشخيص سمي بودن و يا نبودن قارچ‌ها دشوار است، چرا كه در برخي موارد اين دو نوع قارچ در كنار هم رشد مي‌كنند.

 

هيچ آزمايشي نمي‌تواند با قطعيت به شما بگويد كه قارچي كه در طبيعت مي‌بينيد، خوراكي است يا خير. پس فرض كنيد كه همه‌ي قارچ‌هاي وحشي، سمي هستند و قارچ مورد نياز خود را از فروشگاه‌هاي مواد غذايي تهيه كنيد.

 

قارچ‌هايي كه روي زمين مي‌رويند به نسبت قارچ‌هايي كه روي تنه‌ي درختان هستند، خطرناك‌تر اند. قارچ‌هاي روييده در جنگل هم به نسبت قارچ‌هايي كه در باغچه‌ي حياط رشد مي‌كنند هم خطر بيشتري به دنبال خواهند داشت‌. فراموش نكنيد كه پختن يك قارچ سمي باعث از بين رفتن ماده‌ي سمي آن نخواهد شد

 

قارچ سمي

مسموميت با قارچ سمي را چگونه درمان كنيم؟

اگر مشكوك به مسموميت با قارچ سمي هستيد، بلافاصله با پزشك خود تماس بگيريد. اگر فردي كه دچار مسموميت شده، هوشياري خود را از دست داده است، حتماً با مركز فوريت‌هاي پزشكي تماس بگيريد.

 

اگر همراه فرد دچار مسموميت به اورژانس بيمارستان مراجعه كرديد، حتماً مقداري از قارچ مصرفي را هم با خود همراه داشته باشيد.

 

عوارض قارچ سمي

اگر بيمار استفراغ كند، خطر تا حد زيادي رفع خواهد شد. زغال فعال ماده‌ي تحريك كننده‌ي استفراغ است كه ممكن است براي فرد تجويز شود.

 

پزشك ضربان قلب، فشار خون و درجه حرارت بيمار را اندازه گيري كرده و شدت گرفتن احتمالي علاذم را به دقت زير نظر خواهد گرفت. اگر فرد علاذم مسموميت شديد نداشته و يا اينكه قارچ مصرفي بي ضرر تشخيص داده شود، مرخص خواهد شد.

 

از همراه فرد خواسته خواهد شد كه به مدت ۲۴ ساعت فرد را زير نظر داشته باشد و در صورت بروز هرگونه نشانه‌اي از مسموميت غذايي با قارچ سمي به او اطلاع دهد.

 

عوارض جانبي و مشكلات خوردن قارچ سمي

عوارض كوتاه مدت مسموميت با قارچ سمي بسيار ناخوشايند بوده و بيش‌تر به شكل اسهال و استفراغ خود را نشان مي‌دهند. مدت زمان بهبود علاذم شديدتر احتمالاً طولاني‌تر بوده و يا حتي ممكن است به آسيب‌هاي دائمي منجر شود.

 

سوالاتي كه بايد با پزشك مطرح كرد

 

آيا قارچ‌هاي سمي براي حيوان خانگي مضر هستند؟

آيا داروهاي ضد تهوع در اين مورد كمك كننده هستند؟

از كجا مي‌توان فهميد كه فرد قارچ سمي مصرف كرده است؟

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.